”Vostok Gas nära likvidation”

Det egna kapitalet i Vostok Gas har under oktober månad decimerats av det dramatiska kursfallet i den ryska gasjätten Gazprom. Nivån är så låg att det kan väcka frågan om tvångslikvidation enligt svensk lag.

Det egna kapitalet i Vostok Gas har under oktober månad decimerats av det dramatiska kursfallet i den ryska gasjätten Gazproms aktier och depåbevis, och riskerar att hamna på en nivå som skulle väcka frågan om tvångslikvidation enligt svensk lagstiftning.

Det visar beräkningar som Nyhetsbyrån Direkt gjort med assistans av en auktoriserad revisor.

Vostok Gas investeringsportfölj med aktier och depåbevis i Gazprom har sedan bolagets senaste rapporttillfälle vid halvårsskiftet tappat cirka 4,2 miljarder dollar i värde, varav 2,3 miljarder dollar under det tredje kvartalet och 1,9 miljarder dollar sedan utgången av det tredje kvartalet, beräknat på stängningskurserna för Gazproms depåbevis och aktier den 5 november.

Direkts beräkningar visar att medan Vostok Gas hade ett betryggande eget kapital vid utgången av det tredje kvartalet, så indikerar värdeminskningen därefter att bolagets egna kapital, som vid utgången av juni uppgick till knappt 4 miljarder dollar, urholkats i takt med det snabbt minskande marknadsvärdet på investeringsportföljen.

– Såvida bolaget inte har några reserveringar på skuldsidan i balansräkningen som kan användas för att dämpa effekterna från värdeförändringen, så borde värdeminskningen i sin helhet påverka den ansamlade vinsten inom det egna kapitalet, säger en auktoriserad revisor som rådfrågats vid beräkningarna till Direkt.

Att ett bolags registrerade aktiekapital decimeras är något som enligt svensk lagstiftning kan leda till en likvidation av ett aktiebolag.

Enligt den svenska aktiebolagslagen ska styrelsen genast upprätta en kontrollbalansräkning när det finns skäl att anta att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Om kontrollbalansräkningen utvisar att så är fallet ska en bolagsstämma hållas för att pröva om bolaget skall gå i likvidation.

Vostok Gas är dock registrerat på Bermuda och lyder under de bolagslagar som gäller där. Reglerna om ofrivillig likvidation i Bermudas aktiebolagslag, Companies Act, nämner inte ett förbrukat aktiekapital som en orsak till likvidation.

Vostok Gas redovisar värdeförändringen i investeringsportföljen i sin resultaträkning. Bolagets nettoresultat bokförs vid slutet av varje räkenskapsperiod inom det egna kapitalet som ansamlad vinst. Totalt uppgick Vostok Gas egna kapital till 3.984 miljoner dollar vid utgången av det andra kvartalet, enligt bolagets delårsrapport, inklusive en ansamlad vinst på drygt 3,9 miljarder dollar och ett registrerat aktiekapital på 21,5 miljoner dollar.

Under oktober har Vostok Gas hittills sålt närmare 47,9 miljoner depåbevis i Gazprom, för att möta villkor i bolagets låneavtal. Enligt Robert Eriksson, ansvarig för investerarrelationer på Vostok Gas, kommer bolaget att redovisa en realisationsförlust från försäljningarna.

Med hänsyn till gjorda försäljningar av depåbevis i Gazprom, skulle kursen för Gazproms depåbevis behöva stiga till omkring 28 dollar, motsvarande en uppgång på omkring 30 procent från kursnivån på torsdagen, för att den negativa värdeförändringen i bolagets återstående investeringsportfölj ska täckas av bolagets ansamlade vinst i balansräkningen, enligt Direkts beräkningar. Då inkluderas inte den realisationsförlust som Vostok Gas räknar med från försäljningen av depåbevis i Gazprom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.