Wall Street föll trots räddningspaket
Ett nytt bud på Wachovia, från Wells Fargo, gladde till viss del och på statistikfronten kom blandade signaler.
Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average fallit 1,5 procent, till 10.324. Nasdaq noterade en nedgång på 1,5 procent till 1.947, medan S&P 500 föll 1,4 procent till 1.099.
Torsdagens omsättning på New York Stock Exchange uppgick till drygt 1,4 miljarder aktier. På Nasdaq bytte knappt 2,6 miljarder aktier ägare.
Under handelssessionen låg fokus på ett förväntat ja från representanthuset avseende den reviderade versionen av räddningspaketet på 700 miljarder dollar. Efter att börserna handlats upp på dessa förväntningar föll de abrupt tillbaka på minus på en förnyad recessionsoro i USA, den positiva aktionen till trots. Representanthuset röstade igenom räddningspaketet med röstetalet 263 för och 171 mot, till George Bush, Henry Paulsson, Ben Bernankes gillande.
– När du övervunnit ett hinder börjar du titta på nästa – och det är svagheten i USA. Det råder tvivel om att vi kan undvika recession, sade John Davidson, vd på PartnerRe Asset Management, till Bloomberg News.
På obligationsmarknaden föll räntorna överlag tillbaka. Den 10-åriga obligationsräntan backade 2 punkter till 3,60 procent. Dollarn steg till relationen 0,7254 mot euron.
Interbankräntan i London, Libor, nådde nya rekordnivåer för tremånaderslån i euro, med fredagens 5,33 procent.
I banksektorn rusade Wachovia 64 procent efter att Wells Fargo, med Warren Buffet som storägare, lagt ett bud värt 15,1 miljarder dollar på banken. Affären kräver inte statlig assistans och medför även att den federalt understödda affären mellan Citigroup och Wachovia tidigare i veckan avbryts.
Citigroup protesterade, hävdade sin rätt till exklusiva förhandlingar med Wachovia enligt tidigare överenskommelse och hotade även med rättsliga åtgärder. Wells Fargo kontrade med att konstatera att den gjort allt rätt och inte kommer att belasta staten “med en enda penny av skattepengar”.
Wells Fargo sjönk till slut 1,7 procent medan Citigroup föll med drygt 18 procent, bankens största ras sedan 1988.
Tillsammans med sektorkollegorna JP Morgan Chase och Bank of America tyngde Citigroup Dow Jones Industrial mest.
Bland de få bolag som stod emot i indexnedgången återfanns detaljhandelsjättarna Wal Mart och Costco, defensiva läkemedelsaktier som Merck och Pfizer, samt Exxon och Boeing.
Apple utgjorde den aktie som tyngde Nasdaq mest medan jättar som Qualcomm, Microsoft och Intel höll sig på plus.
Oljeterminerna utökade sin nedgång från att golvhandeln stängt på Nymex. Klockan 22.30 noterades WTI-terminen ned 1:17 dollar till 92:80 dollar per fat.
På statistikfronten redovisades att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med 159.000 personer i september en timme före börsöppning. Arbetslösheten var samtidigt oförändrad på 6,1 procent jämfört med månaden före, vilket sammantaget var något sämre än vad som var väntat.
Det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn sjönk i sin tur till 50,2 i september jämfört med 50,6 månaden före, i sin tur något bättre än väntat enligt Bloomberg News siffror.
Ericsson stängde 0:91 kronor längre än vid stängningen i Stockholm.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.