Wallenberg om Falkengrens avgång: Blir ingen ”golden handshake”

På måndagsmorgonen meddelade SEB:s vd Annika Falkengren att hon lämnar banken för ett nytt uppdrag. "Det var ett väldigt svårt beslut", säger hon.

Annika Falkengren var sommarvikarie på SEB redan 1981 och började som trainee 1987. Sedan 2001 har hon varit vd för densamma.

På måndagen, nästan 30 år efter hennes första anställning på SEB, har hon valt att lämna banken.

– Det var ett väldigt svårt beslut. Jag har spenderat nästa hela mitt liv här, säger Annika Falkengren.

Nästa anhalt för SEB-veteranen blir den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group. Hon tar nu familjen med sig och flyttar till Genève.

– Att starta en helt ny karriär är det som verkligen har fått mig att ta det här beslutet, säger hon.

På frågan om hon får en högre lön på Lombard Odier Group svarar hon:

– Jag kommer arbeta med helt andra saker så jag kan inte svara på det.

SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg förklarade på dagens presskonferens att styrelsen fick beskedet i helgen och att man hade ett extrainsatt möte på söndagen för att besluta hur man ska gå vidare.

Enligt Marcus Wallenberg har banken inlett en rekryteringsprocess för att hitta en ersättare till Annika Falkengren. Han meddelade också att hon kommer att arbeta kvar tills dess en ersättare har utsetts, dock längst till den 1 juli senare i år.

Han meddelade också att Annika Falkengren sagt upp sig på egen begäran.

– Därför blir det heller ingen ”golden handshake”, säger Marcus Wallenberg.

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.