Wallenbergbolag ser ut att bli största ägare i Munters

Den försäljning av aktier i Munters som största ägaren Nordic Capital aviserade efter börsstängning på tisdagen gjordes till kurs 43:50 kronor per aktie.

Det framgår av ett pressmeddelande på onsdagen.

Aktien stängde på 46:26 kronor på tisdagen vilket innebär att rabatten blev 6,0 procent.

Totalt placerades 40 miljoner aktier, motsvarande cirka 21,8 procent av aktiekapitalet. Förhandsbeskedet på tisdagen var att cirka 20 procent av aktierna i Munters skulle säljas.

I och med affären sjunker Nordic Capitals ägarandel från 36,5 procent till knappt 15 procent.

Nordic Capital sålde även aktier i somras. Den affären omfattade 25 miljoner aktier och då sattes priset till 44 kronor per aktie.

Av ett separat meddelande framgår att FAM, som är kopplat till Wallenbergstiftelserna, köpt 7 procent av aktierna i Munters via placingen. FAM:s ägarandel ökar därmed till 21,1 procent av aktierna och FAM ser därmed ut att bli största ägare i Munters.

“Vi tycker att Munters är ett attraktivt bolag med god underliggande tillväxt, globalt ledande marknadspositioner och en stark organisation. Vi ser fram mot att arbeta tillsammans med styrelsen, ledningen och alla medarbetare för att fortsätta utveckla Munters långsiktigt”, säger Lars Wedenborn, vd för FAM, i meddelandet.

Munters gjorde comeback på börsen våren 2017 och introduktionspriset var 55 kronor. Aktien steg inledningsvis men föll sedan i takt med att problemen för Munters så kallade Data Center-affär hopade sig. Aktien har återhämtat en del av nedgången under 2019 och har hittills gått upp med 35 procent sedan nyår.

Transaktionen på tisdagskvällen hanterades av Carnegie och Jefferies.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här