Warren Buffett tror på fler bankkonkurser

Finanslegendaren Warren Buffett tror att det kommer bli fler bankkonkurser i framtiden. Det uppger han till CNBC.
Warren Buffett tror på fler bankkonkurser - Warren Buffett
Oraklet från Omaha, Warren Buffett. Foto: AP Photo/Nati Harnik

”Vi är inte färdiga med bankkonkurserna” sade Warren Buffett till CNBC. Han tillade att privatpersoner däremot inte borde oroas över att förlora sina insättningar.

”Banker går omkull men insättare kommer inte att skadas”, sade han.

Buffetts kommentarer kommer efter att de två amerikanska nischbankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank gått omkull förra månaden. De var USA:s näst största och tredje största bankkollaps någonsin och utlöste oro över en potentiellt ny finanskris.

Kommit till undsättning tidigare

Buffett sade att banker med jämna mellanrum tenderar att göra ”dumma” saker som så småningom kommer upp till ytan. Det kan handla om att tillgångar och skulder inte går ihop eller att det förekommer tvivelaktig bokföring.

”Bankirer har alltid varit frestade att göra det”, sade Buffett syftandes på bokföringsmetoder som hjälpt bankernas vinster att bli högre.

Buffett är känd som en varm anhängare av banker och har kommit till undsättning till bland annat Goldman Sachs (2008) och Bank of America (2011) med investeringar i multimiljardklassen. Den senare banken utgör alltjämt ett av de största innehaven i hans investeringskonglomerat Berkshire Hathaway.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets