WHO vill se ökad produktion av dexametason

Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar till en ökad produktion av kortisonläkemedlet dexametason sedan det visat sig kunna rädda livet på svårt sjuka covid-19-patienter.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, file/TT

Upptäckten gjordes i en brittisk studie där det framkom att dödligheten minskade med 35 procent bland patienter vårdade i respirator.

”Även om datan fortfarande är preliminär har upptäckten nyligen om att steroiden dexametason är livräddande för svårt sjuka covid-19-patienter gett oss en mycket välbehövlig anledning att fira”, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Nästa utmaning blir att öka produktionen och snabbt och rättvist dela ut det globalt, med fokus på där det behövs som mest”, tillade han under en virtuell presskonferens.

Dexametason har funnits på marknaden i 60 år och används vanligtvis för att behandla inflammation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience