Bra vecka för portföljen

I förra veckan steg aktiva portföljen mer än börsen. Förklaringen stavas Kambi.
Bra vecka för portföljen - port_v25_17_binary_6857808.gif

Stockholmsbörsen steg med 0,4 procent i förra veckan, medan aktiva portföljen lyfte med nära 0,9 procent.

Bidrog till portföljens lyft gjorde i synnerhet sportboksleverantören Kambi, vars aktie rusade 11 procent. Större delen av uppgången kom på torsdagen då Kambi aviserade ett avtal med en colombiansk speloperatör, Corredor Empresarial. Kunden har en stark position inom turspel i Colombia och siktar nu på att bredda erbjudandet med bland annat vadslagning på sport på internet.

Investerarna är för tillfället eld och lågor över cykliska bolag som rider på den starka konjunkturen. Byggbolag och verkstadsbolag har handlats upp kraftigt det senaste året. I vissa fall är det inte omotiverat, men sammantaget är ändå bilden att investerarna gör om det klassiska misstaget att betala för dyrt för cykliska vinster.

Oavsett om man tittar på tysk och japansk arbetslöshet (nere på de lägsta nivåerna på flera decennier), stämningen i svensk tillverkningsindustri (konjunkturinstitutets konfidensindikator är på högre nivåer än 2007) eller amerikansk börsvärdering (bara högre 1929 respektive 2000), så signalerar det att vi rimligen är ganska nära både en konjunktur- och börstopp. I det läget är vår bild att det är betydligt mer attraktivt med tillväxtbolag som kan växa oavsett konjunktur, som Kambi och Gaming Innovation Group, och försiktigt värderade bolag med låg vinstvolatilitet, som Arcus och Mekonomen.

Börsen har hittills inte påverkats av att centralbankerna i världens två största ekonomier, USA och Kina, håller på att strama åt. Fed har höjt styrräntan vid flera tillfällen och fler höjningar ser ut att vänta. I Kina är politikerna oroliga över den oreglerade skuggbanksektorn som vuxit snabbt på senare år. Det skulle inte överraska om oro över amerikansk och/eller kinesisk tillväxt sätter sina spår i börskurserna senare i år.

Portföljen lämnas oförändrad denna vecka.

Det här är den sista portföljtexten som publiceras i tidningen innan sommaruppehållet. I vanlig ordning kommer aktiva portföljen att hålla sommaröppet på vår börsblogg där alla prenumeranter kan logga in. Publicering sker innan börsen öppnar varje måndag, ofta redan under söndagskvällen. Aktiva portföljen är tillbaka i tidningen igen i mitten av augusti.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.