En aktie lämnar portföljen

Efter att förra veckans kapitalmarknadsdag väljer vi att avyttra vårt innehav i Ratos.
En aktie lämnar portföljen - port_v24_17_binary_6856272.png

Aktiva portföljen och Stockholmsbörsen utvecklades snarlikt i förra veckan – båda ner drygt 0,5 procent. Portföljen tyngdes av relativt tunga fall i våra spelinnehav, Gaming Innovation Group och Kambi, medan alkoholhandlaren Arcus gick riktigt bra efter en stark spurt på fredagen.

Vid Ratos kapitalmarknadsdag blev en del strategijusteringar helt som väntat: investeringsbolaget blir otåligare med lönsamhetsmässigt svaga innehav, och de redan bantade förvaltningskostnaderna ska hållas nere.

De större överraskningarna var dels att Ratos tänker behålla vissa innehav långsiktigt, i syfte att låta deras löpande kassaflöden finansiera Ratos utdelning. Här kan det vara så enkelt att Ratos inte tror högre om börsen än att utdelningsstabilitet premieras före maximerad avkastning till sista kronan.

Den andra överraskningen var att Ratos tänker bli mer sektorspecialister och gå mot mindre investeringsstorlek. Logiken är att det svårt att vara bäst på allt samt att småbolagsförvärv är något mindre konkurrensutsatta jaktmarker.

I korta loppet saknas nu triggers i Ratos och aktiva portföljen väljer att ta hem en mindre vinst på 4,5 procent inklusive utdelning för att stärka kassan. Affärsvärlden står fast i synen på Ratos som en undervärderad och missförstådd långsiktig sparaktie.

Smyckestillverkaren Pandoras slagiga aktie fortsatte återhämta mark relativt börsen, och de kortsiktiga kommentars- och ryktesflödena har slagit om till positivt.

Den mindre lönsamma amerikanska branschkollegan Signet, vars försäljningssvaghet nyss lyftes fram som skäl till att sänka Pandora, uppges nu gå mot ljusare tider. Samtidigt rapporterar SEB:s analytiker om positiva intryck från en branschmässa, samt att det omskrivna tappet för smyckeshandeln i Thailand, där Pandoras produktion är förlagd, kan ha varit en funktion av missvisande statistik.

Affärsvärlden håller blicken längre fram i fallet Pandora. Än ses inga tecken på att danskarnas kapitalsnåla och överlönsamma affärsmodell håller på att braka samman. Då har Pandora en låg börsvärdering som kan återhämtas snabbt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets