AFV: Köp Arcus stabila rusdrycker

Arcus förblir oupptäckt av flertalet. De defensiva vin- och spritkassaflödena har dock tiden på sin sida.
AFV: Köp Arcus stabila rusdrycker - vin-700_binary_6845677.jpg

KÖP Oslobörsens vin- och spritnykomling Arcus fick köpråd i Affärsvärlden nr 3/2017. Rådet blev ingen succé med börsredaktionens ettårshorisont, utan gav ungefär två tredjedelar av Stockholmsbörsens kursavkastning (ej justerat för utdelningar och valuta).

Den stora besvikelsen är att 2017 ser ut att sluta tillväxtlöst. De negativa effekterna var bland annat försäljningstapp till dansk-tysk gränshandelslager, där svenska gränskontroller bromsat trafiken. Samtidigt har lyckade strukturgrepp inom Arcus logistikdel kompenserat.

Affärsvärldens uppdaterade modell antar 3,5 procents organisk tillväxt och en lönsamhet som når motsvarande 11 procents rörelsemarginal, ebit, inom två år. Med låga återinvesteringsbehov så är dagens defensiva kassaflöden då värda runt 65 kronor per aktie, eller ev/ebit 17 för 2018.

Värdet är före eventuella ytterligare förvärv. Arcus kom först mot slutet av 2017 igång med sina två första småförvärv sedan noteringen: det svenska spritmärket Vanlig Vodka/Gin och danska lakritsshoten Hot n’Sweet.

Arcus har tydliga förvärvssynergier, men det har varit generellt dyrt att köpa bolag. Tills det förändras är få eller inga förvärv bättre än dyra och dåliga förvärv. Återköp eller ökad utdelning är möjliga alternativ.

Arcus får upprepat köpråd med ny riktkurs på 65 norska kronor.

Det här är en kortversion av aktierådet Stabila rusdrycker. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Fotnot: Arcus är ett innehav i Affärsvärldenfonden. Fonden har ägt Arcus sedan juni 2017 och har 3-5 års placeringshorisont.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco