Analytiker om Essity: Därför bör vinsten lyfta

Hygien- och hälsobolaget Essity står inför ännu en kvartalsrapport som bör visa god medvind från lägre råvarupriser, ökade volymer och en stabil prismix, menar analytiker.
Analytiker om Essity: Därför bör vinsten lyfta - essity-700_binary_6983398.jpg

”Essitys vinst i det fjärde kvartalet, särskilt för affärsområdet Consumer Tissue (mjukpapper för konsumenter), bör få ett lyft av väsentligt lägre råmaterialkostnader”, skriver Handelsbanken Capital Markets i en analysuppdatering inför bokslutsrapporten.

En indikation på detta har redan kommit från delägda Vinda, marknadsledande på mjukpapper i Kina, som den 13 januari levererade en omvänd vinstvarning, enligt vilken rörelseresultatet för 2019 ökade med 50 procent jämfört med 2018.

”Den positiva resultatutvecklingen för 2019 beror i huvudsak på gynnsamma råmaterialpriser i kombination med fortsatt intäktstillväxt och förbättrad produktmix”, uppgav Vinda.

Priserna på insatsvaran pappersmassa har fallit kontinuerligt sedan toppen under den senare delen av 2018, men även priserna på returpapper har fallit ”dramatiskt” de senaste månaderna, enligt Handelsbanken.

Lägre kostnader för insatsvaror innebär dock att det kan bli svårare att försvara tidigare prishöjningar. Vad gäller utsikterna för början av 2020 hyser Credit Suisse inte några stora förväntningar om ytterligare förbättringar.

”Vi väntar oss att bolaget ska vara fortsatt försiktigt gällande prismiljön för mjukpapper, i synnerhet i Västeuropa”, skriver banken.

Den organiska tillväxten väntas enligt Infront Datas sammanställning av 13 analytikers prognoser uppgå till 3,5 procent, lägre än de överraskande höga 5,9 procent som redovisades för det tredje kvartalet – men över bolagets långsiktiga mål om 3 procent.

Enligt Infront Datas sammanställning väntas i snitt ett justerat ebita-resultat om 4.609 miljoner kronor (3.451) och en justerad ebita-marginal om 13,8 procent (11,1).

Rapporten väntas på onsdagen den 22 januari, klockan 7. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets