Essity ändrar ersättningsupplägget för nya VD:n: ”Du får tolka det precis som du vill”

Ulrika Kolsrud blir ny VD för Essity. En tjänst som Magnus Groth fått 17,5 Mkr om året för i lön plus ersättningar. Ordförande Jan Gurander säger till Affärsvärlden att man nu ändrar ersättningspaketet och "tiltar det lite mer mot rörliga ersättningar för Ulrika. Det beror lite på att vi vill ha ännu mer fokus på performance", säger han.
Essitys ordförande Jan Gurander, Ulrika Kolsrud, Magnus Groth. Foto: Essity
Essitys ordförande Jan Gurander är nöjd över att Ulrika Kolsrud tackat ja till jobbet som VD. Men ersättningsupplägget blir annorlunda för henne jämfört med företrädaren Magnus Groth. Foto: Essity

Det blir Ulrika Kolsrud som ersätter Magnus Groth som VD för Essity. Och hon var förstahandsvalet, enligt ordförande Jan Gurander.

“Ja, det är förstahandsvalet och det är hon som har fått erbjudandet.”

Ulrika Kolsrud kommer från rollen som affärsområdesansvarig för Essity Health & Medical och har suttit i koncernledningen sedan 2015. Ordförande lyfter fram att hon jobbat i “alla delar av värdekedjan”.

“Både kompetensmässigt och ledarskapsmässigt är det en mycket stark och kompetent person.”

Det var inte ett krav att det skulle vara en intern rekrytering, men Gurander är nöjd över att Kolsrud har en så bra kännedom om marknaden. Generellt sett tycker han att det är viktigt med en rekryteringsprocess där man tittar brett.

“Det är viktigt för oss att känna att vi har gjort en gedigen process så valet är det rätta så vi har inte missat någonting. Men det är också viktigt för kandidaten eller den som tillslut får jobbet att känna att man också har fått det i konkurrens med andra så inget sker bara by coincidence.”

Förändrad ersättning

Samtidigt så förändras löneupplägget för Ulrika Kolsrud jämfört med företrädaren Magnus Groth.

“Ulrika får ett marknadsmässigt ersättningspaket. Det vi gör litegrann är att vi faktiskt ökar fokusen i det här paketet och tiltar det lite mer mot rörliga ersättningar för Ulrika. Det beror lite på att vi vill ha ännu mer fokus på performance och så vidare. Hela paketet ser lite annorlunda ut men det är i högsta grad ett marknadsmässigt paket. Men mer fokus på incentive-bitarna”, säger Jan Gurander.

Men vad är grundlönen?

“Det är marknadsmässigt. Om du tar det i out of context så speglar det inte hela paketet.”

Magnus Groth hade en grundlön på 17,5 Mkr förra året och fick totalt närmare 34,9 Mkr i kombinerad lön och ersättning enligt Essitys årsredovisning för 2024.

Jan Gurnander säger att vi får se vad Ulrika Kolsruds lön blir när det blir officiellt.

“Det beror på vad bonusbitar och sådär är. Men vi har mer fokus på de rörliga ersättningarna i det här paketet. Så får vi se nästa år när det kommer i ersättningsrapporten.”

Det här gör ju att jag ändå tolkar det som att hon kommer få en lägre grundlön.

“Du får tolka det precis som du vill.”

Fokus framåt

Jan Gurander tycker att Essity befinner sig på en bra plattform. Och Magnus Groth sade i en intervju i samband med att han sa upp sig att han var nöjd med vad som åstadkommits. Vinda är avyttrat, bolaget har nya finansiella mål och ett aktieåterköpsprogram är lanserat.

“Vi har en bra plattform. Tittar man framåt så tror jag att från den här plattformen så har vi möjlighet att bli starkare. Vi har gjort mycket omstrukturering också”, säger Gurander och fortsätter:

“Man blir lätt lite internfokuserad när man gör det här. Jag tror att vi kan bli mer externfokuserade. Fokus mer på kunder, på konsumenter, kopplar det till innovation, jobbar närmare varandra i värdekedjan. Då kommer vi att ta marknadsandelar. Då kommer försäljningen, tillväxten och lönsamheten att komma. Det är en otålig styrelse att säga, men jag tror att vi kan skruva upp tempot internt i bolaget. Det är inte så mycket mer rocket science än så här.”

Essitys aktie stiger 0,3% idag, men har gått klart sämre än börsen om vi drar ut tidslinjen. På fem år är Essity ner 12%, medan OMXS30 har lyft 56%

Läs mer: 

Essity vinner kunder – mitt i tullkaoset: ”De har kommit tillbaka”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Curasight