Andersson tror budgeten går igenom

Finansminister Magdalena Andersson uppger sig ha goda förhoppningar om att den sittande minoritetsregeringen kommer att få igenom sin budget i riksdagen i höst eftersom det vore i linje med tidigare praxis.

Det uppgav hon vid en pressträff där hon kommenterade Alliansens budgetförslag som presenterades under måndagen.

Alliansen meddelade i dag även att man inte avser försöka bryta ut och stoppa delar ur regeringens budget, något som oppositionen gjorde under den förra mandatperioden och som den dåvarande regeringen var kritisk till.

”Det betyder att Allianspartierna står fast vid sin tolkning av budgetreglerna”, säger Andersson.

Hon vill inte svara jakande på en fråga om huruvida hon ”välkomnar” beskedet.

”Jag noterar att de står fast vid den tolkning de har gjort tidigare”, svarar Andersson.

Finansministern uppger sig inte bedöma att regeringens chanser att få igenom budgeten har ökat genom dagens besked från Alliansen. Något nytt jämfört med när den nya regeringen bildades har inte inträffat, menar hon.

Magdalena Andersson anser att det finns tydliga skillnader mellan regeringens budgetproposition och Alliansens budgetförslag. Samtidigt anser hon att det är positivt att de borgerliga står fast vid budskapet att alla reformer behöver finansieras krona för krona, efter att ha genomfört ofinansierade skattesänkningar ”år efter år”.

Andersson medger att regeringen och Alliansen skiljer sig åt avseende det strukturella budgetsaldot för slutet av mandatperioden, där Alliansen räknar med ett högre saldo, men hon beskriver skillnaden som liten.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, som även är favorittippad till att bli Moderaternas nästa partiledare, framhöll vid presentationen av Alliansens budgetförslag vikten av att sikta på att ha ett överskott i de offentliga finanserna på 1 procent i ett läge när ekonomin har normaliserats, något som den nuvarande regeringen inte gör i sin budget och som Finanspolitiska rådet har kritiserat regeringen för.

Magdalena Andersson noterar vidare att Alliansen i dag framhöll att Sveriges statsskuld har sjunkit. Hon påpekar dock att regeringen sålde tillgångar under de två gångna mandatperioderna, och att justerat för detta är statsskulden högre än innan.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco