Återhämtning på USA-börserna

De ledande börserna i New York återhämtade sig under tisdagens inledande handel.
Återhämtning på USA-börserna - corona-wall-street-700_binary_6990239.jpg

Feds utökade åtagande av köp av obligationer och förhoppningar om att demokrater och republikaner kan vara närmare ett större finanspolitiskt paket för att stötta ekonomin gav stöd till börserna.

Dow Jones storbolagsindex var vid klockan 15.20 upp 7,4 procent till 19.975. S&P 500-indexet steg 6,5 procent till 2.383, samtidigt som Nasdaqs kompositindex avancerade 5,9 procent till 7.257.

Det finanspolitiska paketet som diskuterats kan komma att omfatta mellan en till två biljoner dollar, enligt CNBC. Paketet har tagits fram med stor brådska för att stötta sjukhus, människor och företag som alla vädjat efter pengar för att hantera de katastrofala effekterna av virusets framfart.

”Det är inget fel att köpa lite här”, sade David Tapper, grundare av hedgefonden Appaloosa Management, till CNBC. Han menar att marknaden kan vara ”nära en botten när stimulanspaketet är färdigt… Det kan vara dags att köpa lite, och då menar jag lite”, sade han.

Bland enskilda aktier stärktes fordonstillverkaren General Motors närmare 10,6 procent. GM drar tillbaka sin guidning för 2020 och planerar att nyttja 16 miljarder dollar från bolagets kreditfacilitet i syfte att fylla på kassan under coronaviruspandemin.

Mastercard drog tillbaka sin guidning för helåret 2020 och förväntar sig nu en tillväxt om 0-4 procent. Tidigare i januari förväntade sig Mastercard en tillväxt i den lägre änden av 13-19 procent. Trots det dystra beskedet handlades aktien upp 15,9 procent.

Oljebolaget Chevron har meddelat att det sänker sitt investeringsprogram för 2020 med 4 miljarder dollar, eller 20 procent, och drar tillbaka sitt återköpsprogram som en följd av minskad efterfrågan i kölvattnet av coronavirusutbrottet och fallande oljepris. Chevron handlades upp cirka 18 procent.

Undersökningsbolaget IHS Markit uppdaterade sin guidning när man presenterade sin kvartalsrapport. Bolaget förväntar sig nu att hamna i den nedra delen av vad som tidigare kommunicerats och beskrev en ”extremt utmanande miljö” för finansbranschen, men lyckades ändå kvarhålla sin utdelning för det första kvartalet. Marknaden belönade bolaget med en uppgång om 20,5 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 7 punkter till 0,84 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets