Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Avvakta med säkerhetsbolaget

2018-05-23 18:30
Foto: jvphoto / Alamy/IBL

It-säkerhetsbolaget Clavister är en av årets förlorare på börsen efter en svag resultatutveckling. Vi är inte övertygade om att det är köpläge ännu.

VÄNTA Cybersäkerhet, cloud-lösningar och sakernas internet (iot) är hajpord som har lyft många bolag och sektorer till skyarna på börsen de senaste åren. Det gäller dock inte nätverkssäkerhetsbolaget Clavister som under 2018 har tappat en tredjedel av sitt börsvärde. Det senaste året är tappet drygt 60 procent, vilket landar börsvärdet kring 450 miljoner kronor. Aktiekursen är därmed åter på introduktionskursen 17 kronor från maj 2014, då bolaget tog klivet in på First North.

Clavister är i nuläget förlustbringande och det lär dröja ytterligare några år innan bolaget kan visa vinst. Bolaget värderas i nuläget till ev/s 4 gånger vår prognos för 2018, vilket fortfarande innebär relativt stora förväntningar. Finansieringen är dock löst genom ett lån på drygt 200 miljoner kronor från europeiska investeringsbanken och 50 miljoner kronor från Tagehus, en av de största ägarna. Utspädningen för befintliga aktieägare väntas bli kring 16 procent.

Den senaste tiden har insynspersoner visserligen köpt aktier, om än för relativt små belopp. Ett exempel är nyinvalda styrelseledamoten Staffan Dahlström, som är vd och storägare i HMS Networks. Generellt sett äger styrelse och företagsledning dock endast 6 procent, vilket är en svaghet.

Affärsvärlden landar i neutral slutsats och rekommenderar att avvakta med Clavister.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Avvakta för säkerhets skull

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom