Banknätverk uppges ha godkänt falska banker

Banknätverket Swift har släppt in falska banker i systemet trots att nätverket visste att bankerna inte var äkta. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Banknätverk uppges ha godkänt falska banker - pengar-digitalt-700_binary_6981060.jpg

Det internationella banksystemet Swift, som ägs av sina medlemmar, ska agera som en säker meddelandetjänst för finansiell information och varje dag skickas 300 miljarder dollar världen över med hjälp av systemet.

Enligt DN, som har jobbat tillsammans med journalistnätverket OCCRP, har en påhittad frizon i Gambia använts för att skapa falska banker. Londonbaserade Formations House ska, tillsammans med återförsäljare, ha skapat drygt 150 banker i zonen och 17 av dessa ska ha fått en egen BIC-kod från Swift. Det handlar om den typen av kod som endast kan användas för identifikation, och som är lättare att erhålla.

År 2016 ska Swift ha kommit till insikt om att bolagen inte var äkta, men de ska ändå ha börjat utfärda koder till bolagen senare samma år. 

Flera av de gambiska bankerna har också, via en bank i London, kunnat få BIC-koder som är uppkopplade till det finansiella systemet.

Enligt DN finns det även flera tveksamma bolag i Sverige som fått BIC-koder, exempelvis 13 bolag på en ökänd adress i Stockholm.

Enligt Swift ser de nu ser över sina rutiner och omprövar redan givna koder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.