Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Banknätverk uppges ha godkänt falska banker

2019-12-06 09:31
Foto: Dan Talson/REX/TT

Banknätverket Swift har släppt in falska banker i systemet trots att nätverket visste att bankerna inte var äkta. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Det internationella banksystemet Swift, som ägs av sina medlemmar, ska agera som en säker meddelandetjänst för finansiell information och varje dag skickas 300 miljarder dollar världen över med hjälp av systemet.

Enligt DN, som har jobbat tillsammans med journalistnätverket OCCRP, har en påhittad frizon i Gambia använts för att skapa falska banker. Londonbaserade Formations House ska, tillsammans med återförsäljare, ha skapat drygt 150 banker i zonen och 17 av dessa ska ha fått en egen BIC-kod från Swift. Det handlar om den typen av kod som endast kan användas för identifikation, och som är lättare att erhålla.

År 2016 ska Swift ha kommit till insikt om att bolagen inte var äkta, men de ska ändå ha börjat utfärda koder till bolagen senare samma år. 

Flera av de gambiska bankerna har också, via en bank i London, kunnat få BIC-koder som är uppkopplade till det finansiella systemet.

Enligt DN finns det även flera tveksamma bolag i Sverige som fått BIC-koder, exempelvis 13 bolag på en ökänd adress i Stockholm.

Enligt Swift ser de nu ser över sina rutiner och omprövar redan givna koder.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom