Billigt förvandlingsnummer – köp

ANALYS Aktiemarknaden fortsätter att behandla Elanders styvmoderligt trots att ledningen framgångsrikt stöpt om verksamheten i rätt riktning.
Elanders VD Magnus Nilsson
Elanders VD Magnus Nilsson.

KÖP Elanders niomånadersrapport fick ett ljummet mottagande på börsen i förra veckan, aktien föll 3,3 procent. Ett par dagar senare noterades ett sällsynt insynsköp från vd Magnus Nilsson som då ökade sitt innehav med 9 000 aktier till knappt 83 000 aktier, totalt värda knappt 7 miljoner kronor. Affärsvärlden bedömer att det är läge att ta rygg.

Tidigare tryckerifokuserade Elanders genomgick en mycket framgångsrik förvandling från 2013 till 2016. I den genomfördes två stora förvärv, Singaporebaserade Mentor Media 2014 följt av tyska LGI 2016, som tillsammans lade grunden till en ny kärnverksamhet i affärsområdet Supply Chain Solutions – en tjänsteverksamhet inom logistik.

Aktien handlas nu till ensiffriga p/e-tal på Affärsvärldens prognoser för 2019 och 2020. De nyckeltalsnivåerna för mer tankarna till en strukturellt utsatt tryckeriverksamhet än en växande logistikverksamhet. Förmodligen handlar det delvis om att marknaden ser risker i Elanders relativt höga skuldsättning, med en nettoskuld/ebitda-kvot på 3,0, i kombination med en verksamhet med klara cykliska inslag.

Affärsvärlden anar ett förvandlingsnummer där det sista steget – omvärderingen – ännu inte ägt rum. Givet den nuvarande konjunkturmässiga motvinden kan det säkerligen dröja ytterligare en tid innan Elanders värderas upp. Det – i kombinationen med dålig likviditet – gör aktien mest lämplig för den långsiktiga portföljen.

Detta är en kortversion av Utrymme för uppvärdering. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.