Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Commerzbank: Flera tunga frågor kvarstår efter handelsavtalet

2020-01-16 10:28
Foto: POLARIS/TT

Flera av de lite svårare frågorna som orättvis konkurrens eller subventioner för statliga företag återstår efter att Kina och USA har undertecknat "fas ett"-avtalet och fas två är på inget sätt garanterat. För tillfället innebär dock avtalet en vapenvila i handelskonflikten. Det skriver Commerzbank-ekonomerna Bernd Weidensteiner och Hao Zhou i en analys.

Avtalets åtta kapitel var i stort sett i linje med marknadens förväntningar. Frågor som immateriella rättigheter, tekniköverföring och köp av jordbruksvaror hanteras i de första sju medan det sista inkluderar formaliteter kring införandet.

Flera tyngre frågor kvarstår dock. Två av de mest svårlösta är kinesiska subventioner till inhemska företag och statens roll i statligt ägda företag.

"Det är på dessa områden som USA (och andra avancerade ekonomier) ser mest problem med 'orättvis' konkurrens från Kina. USA vill hantera dessa i ett fas två-avtal", skriver Commerzbank-ekonomerna.

Om Kina accepterar västländernas krav på det här området skulle det krävas enorma förändringar för landets ekonomiska system vilket skulle riskera kommunistpartiets ledande roll.

"Därför är en omfattande lösning på det området osannolik", skriver ekonomerna och noterar att Steven Mnuchins förslag om att fas två kan delas in i 2A, 2B och 2C kan vara den bästa lösningen.

"I slutändan återstår det att se om Kina följer alla sina löften i fas ett (historien inger inte mycket hopp i det avseendet). Kina kanske hoppas på att rida ut konflikten utan att de tappar för mycket mark, kanske ser de förbi Trumps presidentskap", skriver ekonomerna.

Det är däremot tydligt att USA har bytt kurs i sina interaktioner med Kina och försvarar sina intressen mer aggressivt än tidigare.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom