Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

De kan ta över Swedbank

2019-03-28 13:49
Jens Henriksson, vd för Folksam, Rickard Gustafson, vd för SAS, Catrin Fransson, vd för Svensk Exportkredit, Mats Torstendahl, chef för SEB:s svenska kontorsrörelse och Rikard Josefson, vd för Avanza. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Jessica Gow/TT, Svensk Exportkredit, SEB, Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Bonnesen är borta från Swedbank. Här är fem heta kandidater till posten som ny vd för den skamfilade banken.

Det kan ta lång tid att hitta en ny vd för Swedbank. Penningtvättsskandalens omfattning gör det svårare för kronprinsar och kronprinsessor att lyftas upp till tronen. Mycket talar därför för att en utomstående får den inte så avundsvärda uppgiften att städa upp i banken. 

Så småningom kommer någon att få jobbet. Vem blir det?

Jens Henriksson

Den kanske hetaste kandidaten är den sävlige skåningen Jens Henriksson. De tidigare erfarenheterna som statssekreterare, börschef och IMF-direktör är meriterande för jobbet, och som vd för nästa största ägaren Folksam sedan sex år har han också djupa känningar i ägarkretsen. Men den närheten är också ett problem om Swedbank vill signalera en nystart. 

Stänket från den här röran sprider sig långt.

Rickard Gustafson 

Ständigt nämnd i spekulationer om lediga toppjobb. Städjobbet på SAS har imponerat många, inte minst Wallenbergarna, som enligt uppgift funderade på honom som Ericssonchef.

Innan han kom till det bedagade flygbolaget var Gustafsson bland annat vd för GE Capital European Equipment Finance Norden och koncernchef för Codan Trygg-Hansa.

Catrin Fransson 

Redan för tre år sedan snurrade hon runt i medierna som en möjlig ersättare till Michael Wolf. Hon har en bakgrund med flera chefspositioner på Swedbank, däribland som produktchef, men lämnade banken i tillräckligt god tid – år 2014 – för att inte svärtas ner av penningtvättsskandalen. Sedan dess har hon varit vd för Svensk Exportkredit.

Norrlänningen Fransson är en het kandidat för att ta över Swedbank.

Mats Torstendahl

Även Mats Torstendahl är en kandidat sedan förra gången Swedbank kickade sin chef. Han är idag chef för SEB:s svenska kontorsrörelse och sitter i SEB:s ledningsgrupp. En gång, sägs det, var han kronprins på banken. Det sista steget mot tronen har han dock fått vänta på. Får han istället chansen hos en konkurrent? 

Rikard Josefson

Det kanske är roligare – och enklare – att vara vd för en digital bank som haft fingrarna långt borta från ryska syltburkar, men man ska aldrig underskatta lockelsen med ett megaföretag som Swedbank.

Rikard Josefsson är vd för Avanza sedan ett och ett halvt år. Innan dess satt han sex år som vd för Länsförsäkringar Bank och har dessutom ett kvartssekel på SEB på cv:t.

Och ja, han har ett aktivt konto på Linkedin.

Johan Anderberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom