”Det är ett sorgligt kapitel”

Telias styrelseordförande Marie Ehrling kan lägga mutskandalen bakom sig. I en intervju med Affärsvärlden berättar hon om den stormiga tiden i bolaget.

I december 2012 befinner sig den svensk-finländska telekomjätten Telia Sonera mitt i stormens öga. Bolagets representanter har betalat ut motsvarande 2,2 miljarder kronor till Gibraltar-bolaget Takilant, som ägs av den uzbekiskanska dikatorns dotter.

Vid bolagsstämman våren 2013 väljs Marie Ehrling formellt in i styrelsen för Telia Sonera.

– Känslomässigt var det ett enkelt beslut. Jag kände bolaget väl och var bedrövad över den situation som Telia Sonera hamnat i.

Därefter inleds en intensiv period. Först gäller det att rekrytera en ny vd. Därefter att vända upp och ner på Telia Soneras eurasiska verksamhet. Det som hänt i fallet Uzbekistan ska aldrig kunna ske igen.

– Jag kan bara konstatera att Telia Sonera som företag inte var rustat för att gå in i de här länderna. Det saknades processer, regelverk och inte minst kunskap för att klara av det, säger ­Marie Ehrling.

Idag är affären för snart utagerad för bolaget, men för den förre vd:n Lars Nyberg och förre Eurasienchefen Tero Kivisaari samt en annan chef väntar en rättslig prövning.

– Det känns skönt att ha kommit till ett avslut. Det är ett sorgligt kapitel i Telias historia som framförallt har drabbat bolagets anställda, säger Marie Ehrling.

Detta är ett utdrag ur reportaget ”Det dröjer fortsatt tid”. Här kan prenumeranter logga in och läsa artikeln i sin helhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.