DNB: Hög finansiell risk i fastighetsbolaget

SBB har dykt upp som en aktiv kraft i fastighetssektorn, men trots en låg operationell risk har bolaget en betydande finansiell risk. Så summerar DNB läget i SBB.

Banken inleder bevakning av aktien med rekommendationen sälj till riktkurs 17 kronor.

Sedan bolaget grundades har fastigheter till ett värde av mer än 30 miljarder kronor förvärvats och i mitten av november lade SBB ett bud på sektorkollegan Hemfosa.

Bolagets fokus på bostäder och kontorslokaler med långa hyreskontrakt och stabila hyresgäster från den offentliga sektorn ger liten risk för hyresintäkterna menar DNB, men samtidigt oroas banken av bolagets kapitalstruktur.

”Dock är den komplexa aktiestrukturen ett större bekymmer enligt oss”, skriver DNB och lyfter förutom A-, B-, och D-aktier, fram att bolaget har utestående hybridobligationer och preferensaktier som tillsammans summerar till 6,8 miljarder som aktieägare borde betrakta som skuld med fasta betalningar.

”Även om vi håller med bolagets vd om att balansräkningen ser stark ut, så menar vi att den finansiella risken är mycket högre än hos sektorkollegorna, och SBB kan pressas mer från förändringar i avkastningskrav, eller till och med små förändringar i marknadsräntor, än sektorkollegorna”, skriver DNB i analysen.

Förutom ovan pekar DNB även på att värderingen av aktien börjar bli utmanande. Sedan årsskiftet har B-aktien stigit över 115 procent till 23 kronor efter en nedgång på 2,8 procent efter en halvtimmes handel på tisdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets