Hård kritik mot H&M i Indien

2015-12-30 10:02 Affärsvärlden SIX
Karl-Johan Persson, vd för H&M. Foto: TT

H&M ser en framtid med högre löner och större facklig organisering på klädfabriker världen över. I Indien möter dock klädbolaget hård kritik där arbetsrättsorganisationen Cividep hävdar att modejätten enbart "är ute efter pr". Det rapporterar SvD Näringsliv.

"På 15 års sikt har det hänt en del saker. Men mycket av det är struntprat. Rent konkret ser arbetarnas situation likadan ut. Reallönerna har inte ökat. Inte arbetsförhållandena heller", säger Gopinath Parakuni, generalsekreterare för Cividep.

H&M tillbakavisar kritiken genom att nämna sina samarbeten med Industriall, arbetsrättsorganisationen ILO och svenska IF Metall. Dessutom menar modejätten att det finns mycket kvar att göra när endast omkring 11 procent av alla textilarbetare i Indien är fackligt anslutna.

"Varje år gör vi ungefär 10 000 arbetarintervjuer. En av frågorna vi ställer är om man vet vad en fackförening är. Det som var väldigt tydligt, speciellt i länderna i Asien, var att man till 80 eller 90 procent inte hade en aning om det. För att öka denna kunskap har vi tagit fram utbildningsfilmer som nu setts av 105 000 arbetare bara i Indien", säger Maritha Lorentzon på H&M:s hållbarhetsavdelning.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom