Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

IMF varnar Trump för att kritisera Federal Reserve

2019-04-11 11:19
USA:s president Donald Trump. Foto: TT

IMF ser risk för "allvarliga" konsekvenser för USA:s ekonomi om ökat tryck på Federal Reserve, som uppmaningarna från Donald Trump om sänkt ränta, leder till policymisstag.

Det sade Tobias Adrian, chef för IMF:s avdelning för penningpolitik och kapitalmarknader, i en intervju med Bloomberg News.

"Att underminera centralbankens oberoende skulle vara farligt", sade han.

Han konstaterade att Federal Reserve har satts upp som en mycket oberoende myndighet, och ordföranden och ledamöterna väljs på många år. Det är djupt rotat i institutionen att de inte behöver lyssna på krav från politiker.

Donald Trump har vid upprepade tillfällen kritiserat Fed och i förra veckan uppmanade han till sänkt ränta och återupptagna kvantitativa lättnader. Han har också nominerat två lojala personer till Fed-styrelsen, Herman Cain och Stephen Moore.

Fed har samtidigt hållit räntan oförändrad och ser utrymme att avvakta och ha tålamod. IMF stödjer denna hållning sade Tobias Adrian.

Han sade att betydelsen av Feds oberoende visade sig i början av 1970-talet när Richard Nixon lade tryck på Fed-ordföranden Arthur Burns att sänka räntan, vilket forskare visat kan ha lett till en alltför expansiv policy.

Det finns också många exempel världen runt där politiker vill använda penningpolitiken för att finansiera budgetunderskott.

"Centralbanken kan användas som verktyg för en ohållbar finanspolitik", sade han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom