Köp rabatterad kemidoldis

Kina-omstöpta silikonkemi-doldisen på Oslobörsens intressanta framtidsaffärer handlas till oförtjänt rabatt.
Köp rabatterad kemidoldis - aktier-index-penna-affarsvarldne-700_binary_6878257.jpg

KÖP Oslonoterade Mid cap-nykomlingen Elkem verkar inom silikon-kemi, ett doldissegment vars mångfacetterade silikonmaterial spås efterfrågas i allt större volymer av vårt högteknologiska och miljöproblemfokuserade samhälle de närmaste åren.

Möjligheterna innefattar bland annat batteriteknik, energilagring, förnybar el, elfordon, kablage, halvledare, medicinteknik och nya hållbara materialalternativ till bland annat fossila plaster. Totalt spås den årliga volymefterfrågan ha en hälsosam årlig global tillväxt på runt 5 procent mellan åren 2017 och 2021.

Det går att motivera konjunkturrabatt på silikonkemins intjäning – dels för dess konjunkturkänslighet och dels för dess ökande Kina-koncentration. Det senare gäller i synnerhet Elkem, som blivit alltmer Kina-exponerat vad gäller såväl produktionskedja som att Bluestar, och därmed indirekt kinesiska statens kemijätte Chemchina, finns kvar som huvudägare med 58 procent av aktierna.

Elkem handlas i dagsläget runt bokfört eget kapital samt till medelhöga ensiffriga vinstmultipar på Affärsvärldens försiktigt antagna normalvinst år 2020, såväl via rörelsens ev/ebit 5 som aktieägarnas p/e 6.

Det senare motsvarar börsnoterade kinesiska konkurrenter. Men Elkems integrerade globala silikon-affär har bättre skala och specialiseringsförutsättningar samtidigt som koncernens sidoaffärer, inom kiseljärn och kolämnen, är värdefulla. Affärsvärlden ser därför att Elkem snarare borde handlas åtminstone kring amerikanska kemigigatnen Dow DuPont samt tyska Wackers vinstvärdering, på ev/ebit 8–9 för 2020. Det motsvarar dubbelt upp för aktiekursen.

Doldismarknaden för silikonkemi väntas växa stadigt under kommande år, inte minst i Kina. Affärsvärldens råd i fallet Elkem blir att utnyttja dagens kraftiga aktierabatt för köpa in sig i en potentiell konsolideringsvinnare. Konjunktur- och ägarrisker finns där, men ställt mot en i grunden välskött och starkt positionerad verksamhet ter sig börsens oro överdriven.

Det här är en sammanfattning av analysen Norska kemidoldisen är för billig

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.