Köpvärda framtidsmaterial

ANALYS Silikonkemi-doldisen förblir starkt positionerad inom framtidens silikonmaterial och alltför billig på börsen.

KÖP I nummer 1–2/2019 lyftes norska Elkem fram som en över hundraårig industrisaga på tröskeln till mer spännande tider, med silikonmaterial som fångar in flera växande megatrender, däribland elektrifiering.

Affärsvärlden fick rätt i 2019 som ett cykliskt inbromsande mellanår, men Elkems motvind blev snäppet värre än väntat och en snabb initial 60 procentig kursuppgång under förra våren utraderades lagom till midsommar.

Med facit i hand förvånar det ej: inom USA:s offensiv mot kinesisk nettoexport tilltog och silikonprodukter belades med 25 procents strafftull, vilket slår hårt mot en industri där Kina redan är den växande nyckelspelaren med över halva världens utbud. Elkem i sin tur är den största integrerade silikonkoncernen i Kina och fortsatt majoritetsägt av den kinesiska statligt kontrollerade kemijätten Chemchina.

Nedsidan på kort sikt är framför allt en djupare lågkonjunktur. På längre sikt kvarstår viss befogad osäkerhet kring en statlig kinesisk ägares långtidsplaner, men här tar börsen redan ut en överdriven riskrabatt. Tvärtom kan konsolideringsaffärerna i Kina bli strategiskt mycket värdefulla.

Tråkiga men välpositionerade ”spadar och hackor”-leverantörer blir ofta mer förutsägbara vinnare på nya industriers framväxt än de många deltagare som lockas till själva boomen. Elkem förblir en omotiverat billig sådan möjlighet.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Förbisedda framtidsmaterial. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här