Köp Wilhelm Wilhelmsen Holding

Norska Wilhelmsens har god riskspridning över strategiskt värdefulla sjötillgångar. Stor rabatt-på-rabatt gör holdingbolaget i sfärens topp köpvärt.

KÖP De maritima näringarna har så här långt under 2000-talet varit lika riskfyllda som historiskt. Varje cykels investeringsyra och växande spekulationsvinster skapar nya miljardärer och varje cykel bryts sedan tvärt av i ebb och utslagning av felaktigt positionerade kolleger, inte minst via börsen.

Med historik tillbaka till mitten av 1800-talet är norska redar-dynastin Wilhelmsen luttrade och skickliga på att navigera löpande affär, investeringar och avyttringar mot riskspridd lönsamhet. Som sfärens toppkonglomerat har Wilh. Wilhelmsen Holding (WWI) vuxit sitt synliga egenkapital (tbv) stadigt, med i snitt 10 procent per år under den dryga 15-årsperioden 2002 till halvårsskiftet, inräknat återlagd utdelning. Det matchar ungefär en bred börsplacering.

Aktiens totalavkastning om i snitt 14 procent slår börsen med marginal. B-aktien har de senaste 15 årsskiftena en genomsnittlig tbv-premie på dryga 10 procent men börsen pendlar samtidigt våldsamt i värderingssyn på Wilhelmsens avkastningsförmåga och risker genom cykeln.

Tbv-rabatten har nu ökat till 40 procent. En långt gången konjunktur bör marknaden redan prisa in. Mer svårberäknelig är den sittande amerikanske presidenten Donald Trumps administrations snabba införande av nya handelshinder, i synnerhet mot Kina men även mot EU. De skapar skadlig osäkerhet kring globala handelsförutsättningar.

Precis som för sjökonglomeratskollegan Bonheur (köpråd i nummer 46/2017) så har Affärsvärlden räknat igenom WWI med summan-av-delarna (sotp) som analysmetod. WWI är då konservativt värt långt mer än aktiekursen.

Jackpott kortsiktigt vore om Wilhelmsen-familjen avknoppar eller säljer verksamheter till marknadspris. En förhållandevis defensiv verksamhetsmix med starka strategiska marknadspositioner ger samtidigt en lägre riskprofil som gör WWI till en av få sjöaffärer som konservativa investerare kan äga genom hela cykler.

Affärsvärlden ger köpråd för Wihl. Wilhelmsen Holdings (WWI) B-aktie. Ettårig riktkurs sätts till 268 norska kronor, motsvarande Affärsvärldens substansvärdesestimat i dag.

Detta är en nedkortad version av Rabattaktie med flytkraft.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG