Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nordea: Den rödgröna vårbudgeten ger inga marknadseffekter

2015-04-10 09:49

Den rödgröna vårbudget som regeringen väntas presentera på onsdag kommer troligen inte att få några större effekter på finansmarknaderna eftersom de flesta av åtgärderna redan är kända och budgetsaldot inte kommer att påverkas nämnvärt.

Den bedömningen gör Nordea.

Några av förslagen kommer att införas redan under 2015, men regeringen har även annonserat ett antal åtgärder som ska presenteras i Budgetpropositionen 2016 och som börjar gälla från 1 januari 2016.

"Den huvudsakliga slutsatsen är att den nya röd-gröna regeringen kommer att föra en traditionell socialdemokratisk politik med ökade utgifter för välfärd och höjda skatter. Det blir relativt få reformer och endast begränsade skattehöjningar redan 2015. Större delen av skattehöjningarna och de planerade reformerna genomförs först år 2016", skriver Nordea inför budgetbeskedet.

Ökningen av intäkterna och utgifterna kommer i stort sett att balansera varandra, eftersom alla reformer ska finansieras fullt ut.

En del av regeringens åtgärder, såsom sänkningen av ROT-avdraget och högre bränsleskatter, kommer att höja inflationen, noterar Nordea.

Regeringen saknar majoritet i riksdagen men utifrån decemberöverenskommelsen, innebärande att flera riksdagspartier är beredda att lägga ned sina röster för att låta det största budgetalternativet gå igenom, väntas regeringen vinna budgetomröstningen oavsett hur vågmästarna Sverigedemokraterna väljer att rösta.

Alliansen uppgav tidigare i veckan att de fyra borgerliga partierna inte kommer att lägga fram en gemensam budgetmotion i vår eller i höst.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom