Nordea: Den rödgröna vårbudgeten ger inga marknadseffekter

Den rödgröna vårbudget som regeringen väntas presentera på onsdag kommer troligen inte att få några större effekter på finansmarknaderna eftersom de flesta av åtgärderna redan är kända och budgetsaldot inte kommer att påverkas nämnvärt.

Den bedömningen gör Nordea.

Några av förslagen kommer att införas redan under 2015, men regeringen har även annonserat ett antal åtgärder som ska presenteras i Budgetpropositionen 2016 och som börjar gälla från 1 januari 2016.

”Den huvudsakliga slutsatsen är att den nya röd-gröna regeringen kommer att föra en traditionell socialdemokratisk politik med ökade utgifter för välfärd och höjda skatter. Det blir relativt få reformer och endast begränsade skattehöjningar redan 2015. Större delen av skattehöjningarna och de planerade reformerna genomförs först år 2016”, skriver Nordea inför budgetbeskedet.

Ökningen av intäkterna och utgifterna kommer i stort sett att balansera varandra, eftersom alla reformer ska finansieras fullt ut.

En del av regeringens åtgärder, såsom sänkningen av ROT-avdraget och högre bränsleskatter, kommer att höja inflationen, noterar Nordea.

Regeringen saknar majoritet i riksdagen men utifrån decemberöverenskommelsen, innebärande att flera riksdagspartier är beredda att lägga ned sina röster för att låta det största budgetalternativet gå igenom, väntas regeringen vinna budgetomröstningen oavsett hur vågmästarna Sverigedemokraterna väljer att rösta.

Alliansen uppgav tidigare i veckan att de fyra borgerliga partierna inte kommer att lägga fram en gemensam budgetmotion i vår eller i höst.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets