Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Nu kommer vinstvarningarna"

2020-02-24 13:22
Frida Bratt. Foto: Nordnet

Nu är det tydligt att coronaviruset kommer slå mot svenska bolag, och Nordnets Frida Bratt tror att vinstvarningarna är på ingång.

Trots att coronaviruset har orsakat tillfälliga nedgångar den senaste månaden har börsen i mångt och mycket lyckats skaka av sig oron och fortsätta uppåt. De senaste dagarnas rapporter om att ett stort antal nya fall av coronavirus har påträffats utanför Kina, i Italien, Iran och Sydkorea har dock satt avtryck och skapat börsfall runt om i världen under dagen.

Nu säger också Nordnets sparekonom Frida Bratt att det är tydligt att viruset slår mot produktion och försäljning för de svenska exportbolagen och att vinstvarningarna snart väntas börja trilla in.

- När bolagen kom med sina guidningar i Q4-rapporterna nämndes visserligen riskerna, men omfattningen av störningarna var svåra att förutsäga. Nu vet vi att störningarna kommer att synas i både Q1 och kanske också i Q2:orna och därför bör vi få se vinstvarningar, även om de kanske är några veckor bort ännu. Det vore helt enkelt konstigt annars, säger hon.

Samtliga stora exportbolag som faller mest på börsen har en stor exponering mot Kina, såsom SSAB, SKF, Autoliv och Alfa Laval.

- I exempelvis ett bolag som Autoliv står försäljningen till Kina för 18 procent. Man kan också ha i åtanke att Atlas Copco är det verkstadsbolag som steg allra mest under förra året, och det utan att tillväxten ökade nämnvärt. Istället handlade det bara om högre värdering. Här kan det finnas fallhöjd när vi får mer svart på vitt hur bolaget egentligen påverkas. 

Trots bakslag på kort sikt på grund av coronaviruset säger dock Frida Bratt att hon tycker att det finns anledning att de positivt på börsen på lång sikt, när man lyckats mota tillbaka coronaviruset.

- Räntorna är fortfarande låga under en lång tid framöver, och det är ju det som har eldat på tillgångspriserna hittills. Riskaptiten tycks vara enorm. Som alltid är det viktigt att se till att endast ha långsiktiga pengar på börsen. Pengar som sparas på kort sikt hör inte hemma här, och coronavirusets utbrott är ett exempel på varför; börsen är riskfylld och ”svarta svanar” som denna kan alltid komma, säger hon.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom