Peter Malmqvist: Enda risken med SCA-delningen

Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist skulle bli förvånad om inte uppdelningen av SCA får en positiv effekt på aktievärderingen, men det finns en aspekt som kan påverka negativt.

I september 2007 meddelade SCA:s dåvarande styrelseordförande Sverker Martin-Löf att en ny vd rekryterats. Valet föll på Bolidens vd Jan Johansson och planen var att föra in SCA i en ny fas där tillväxt och expansion stod i fokus.

-Tillväxten kommer att ligga i konsumentdelen, sade Jan Johansson i samband med att han tillträdde vd-posten i SCA i november samma år.

Vid den här tidpunkten stod hygienverksamheten för cirka hälften av bolaget. I dag består hygienverksamheten av cirka 85 procent medan skogsindustriverksamheten tar upp cirka 15 procent av koncernens omsättning.

 

LÄS MER:

 

Enligt Peter Malmqvist fick SCA:s transformering från mer traditionell skogsverksamhet mot mer konsumentinriktade produkter en väldigt positiv effekt på aktiekursen. När SCA nu meddelat att man avser dela upp bolaget i två delar, spår han ett liknande scenario.

– Det här är ett ännu mer extremt steg så jag skulle bli förvånad om inte det här får en positiv effekt på värderingarna, i alla fall det närmaste halvåret/året, säger han till Affärsvärlden.

Argumentet mot en uppdelning av bolaget har enligt Malmqvist varit att SCA ville säkerställa tillgången till råvaran, det vill säga skogen. I och med uppdelningen menar han att man gör sig beroende av inköp av skog vilket kan skapa en större osäkerhet.

– Det är väl den risk man skulle kunna se. Kassaflödesmässigt så har ju skogen gett väldigt fina överskott, säger han och fortsätter:

-När man plockar råvara ur det egna lagret så blir ju kostnaden för den högre än den ursprungliga anskaffningskostnaden, så att säga. Nu går de miste om ett kassaflödesöverskott och därigenom får de, rent teoretiskt i alla fall, en sämre finansiell stabilitet.

Genom uppdelningen blir SCA, enligt Malmqvist, mer beroende av externa källor när det kommer till råvaran.

– De måste se till att säkra upp med flera olika underleverantörer för att inte bli sittande med en enskild.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco