Schweiz låter räntan ligga

Schweiz nationalbank, SNB, lämnar styrräntan oförändrad på -0,75 procent.
Schweiz låter räntan ligga - snb-schweiz-affarsvarlden-700_binary_6892149.png

I Bloomberg News prognosenkät bland 16 bedömare väntade sig samtliga en oförändrad styrränta.

SNB ändrade senast styrräntan den 15 januari 2015 när den sänktes med 50 punkter samtidigt som centralbanken övergav golvet för EUR/CHF på 1:20.

SNB skriver att man intervenerar starkare på valutamarknaden för att bidra till att stabilisera situationen.

”Genom att göra detta tar (SNB) hänsyn till den generella växelkurssituationen. Negativa räntor och interventioner är nödvändigt för att minska attraktivitet i investeringar i schweizerfranc och därmed motverka uppåttrycket mot valutan.

Enligt SNB är likviditeten i det finansiella systemet i Schweiz tillräcklig, men banken kommer att vidta ytterligare åtgärder vid behov.

SNB skriver också att bankerna spelar en viktig roll för den ekonomiska utvecklingen i Schweiz, i synnerhet på kort sikt. För att stärka denna roll kommer centralbanken från den första april höja ”undantagströskeln” (exemption treshold) från faktor 25 till 30, vilket i praktiken minskar bördan av de negativa räntorna för bankerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets