SEB överger bolånemodell

Efter sju år tänker SEB byta ut bolånemodellen och bli exakt som övriga svenska storbanker, kan Affärsvärlden berätta.

Sedan våren 2009 har SEB som enda svenska bank erbjudit sina bolånekunder ett påslag på upplåningsräntan, vilken redovisas på hemsidan. Övriga svenska storbanker har i stället en modell där kunderna får rabatt på listräntan.

Från och med den 29 mars ska SEB börja göra likadant.

Enligt bankens presschef Anna Helsén har SEB visat upplåningsräntan för att vara transparenta gentemot kunderna. Men efter att Finansinspektionen från och med den 1 juni i fjol tvingade samtliga banker att redovisa sina genomsnittliga boräntor är det transparent nog, menar hon.

– Det blir ännu mer jämförbart när alla banker har samma modell, säger Anna Helsén till Affärsvärlden.

I samband med övergången till den nya bolånemodellen kommer bankens upplåningsräntor inte längre att vara offentliga på SEB:s hemsida. De kunder som har ett avtal enligt den gamla modellen kommer dock fortsatt att kunna se nivån på upplåningsräntan även efter den 29 mars. Skillnaden är att de därefter måste logga in på internetbanken för att kunna se den.

Kan du förstå om detta kan tolkas som att SEB vill dölja upplåningsräntan?
– Nej, tvärtom. Vi gör det lättare för kunderna att kunna jämföra mellan bankerna.

Skulle man kunna tänka sig att SEB fortsätter att visa upplåningsräntan även om man ger en rabatt på listräntan?
– Jo, men vi tycker att det finns en vits med att bankerna gör likadant. Nu finns genomsnittsräntan där man översiktligt kan jämföra mellan bankerna.

Kan en bank bli för transparent när det gäller informationen kring bolånen?
– Jag vet inte. Vi gör detta för att vi ska vara transparenta och för att kunderna mer enkelt ska kunna jämföra boräntorna. Det viktigaste är sedan vilken ränta man som enskild kund faktiskt får och där ser vi gärna att man jämför oss med andra.

SEB:s upplåningsränta på ett den kortaste bindningstiden, tre månader, är 0,07 procent per den 23 februari 2016. SEB-kundernas genomsnittsränta låg i januari på 1,52 procent för samma bindningstid.

Bankens räntenetto, alltså skillnaden mellan in- och utlåningen, uppgick till närmare 4,7 miljarder kronor för det fjärde kvartalet 2015, enligt den senaste kvartalsrapporten som offentliggjordes den 4 februari.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets