Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SEB överger bolånemodell

2016-02-23 14:20
Annika Falkengren, vd på SEB. Foto: All over press

Efter sju år tänker SEB byta ut bolånemodellen och bli exakt som övriga svenska storbanker, kan Affärsvärlden berätta.

Sedan våren 2009 har SEB som enda svenska bank erbjudit sina bolånekunder ett påslag på upplåningsräntan, vilken redovisas på hemsidan. Övriga svenska storbanker har i stället en modell där kunderna får rabatt på listräntan.

Från och med den 29 mars ska SEB börja göra likadant.

Enligt bankens presschef Anna Helsén har SEB visat upplåningsräntan för att vara transparenta gentemot kunderna. Men efter att Finansinspektionen från och med den 1 juni i fjol tvingade samtliga banker att redovisa sina genomsnittliga boräntor är det transparent nog, menar hon.

- Det blir ännu mer jämförbart när alla banker har samma modell, säger Anna Helsén till Affärsvärlden.

I samband med övergången till den nya bolånemodellen kommer bankens upplåningsräntor inte längre att vara offentliga på SEB:s hemsida. De kunder som har ett avtal enligt den gamla modellen kommer dock fortsatt att kunna se nivån på upplåningsräntan även efter den 29 mars. Skillnaden är att de därefter måste logga in på internetbanken för att kunna se den.

Kan du förstå om detta kan tolkas som att SEB vill dölja upplåningsräntan?
- Nej, tvärtom. Vi gör det lättare för kunderna att kunna jämföra mellan bankerna.

Skulle man kunna tänka sig att SEB fortsätter att visa upplåningsräntan även om man ger en rabatt på listräntan?
- Jo, men vi tycker att det finns en vits med att bankerna gör likadant. Nu finns genomsnittsräntan där man översiktligt kan jämföra mellan bankerna.

Kan en bank bli för transparent när det gäller informationen kring bolånen?
- Jag vet inte. Vi gör detta för att vi ska vara transparenta och för att kunderna mer enkelt ska kunna jämföra boräntorna. Det viktigaste är sedan vilken ränta man som enskild kund faktiskt får och där ser vi gärna att man jämför oss med andra.

SEB:s upplåningsränta på ett den kortaste bindningstiden, tre månader, är 0,07 procent per den 23 februari 2016. SEB-kundernas genomsnittsränta låg i januari på 1,52 procent för samma bindningstid.

Bankens räntenetto, alltså skillnaden mellan in- och utlåningen, uppgick till närmare 4,7 miljarder kronor för det fjärde kvartalet 2015, enligt den senaste kvartalsrapporten som offentliggjordes den 4 februari.

Ola Söderlind

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom