Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Smyckesrean fortsätter

2018-05-23 18:10
Foto: Kumar Sriskandan / Alamy/ IBL

ANALYS En svajig start på 2018 sänkte Pandora rejält. Lyfts blicken går smyckesplattformens långsiktiga kvaliteter nu för reapris på reapriset.

KÖP Pandora mognar i rollen som världens största smyckesaktör i sin priskategori. Ändå fortsätter aktien att kastas runt som en vante. Förra veckans horribla kursreaktion summerade till -28 procent.

Ur Affärsvärldens perspektiv var rapportens stora besvikelse den tvärinbromsade tillväxten i Kina. Där har Pandora nu nått probleminsikt och nu lägger mer resurser.

Lönsamhetstappet i ebitda-marginal till 32,6 procent, från 36,4 procent ett år tidigare, berodde inte på prispress eller volymer utan på ökade kostnader för den nya strategin, med fokus på egenägda butiker och ökad marknadsföring, samt på valuta.

Rörelseresultatet värderas nu till 9 gånger bakåtblickande och 8 gånger Affärsvärldens 2020-prognos, ev/ebit.  Pandoras kapitallätta och högavkastande affär är dock förtjänt av en kvalitetsvärdering runt ev/ebit 16 för 2020.

I köprådet för drygt ett år sedan (som stängde marginellt på plus före den senaste dippen) såg Affärsvärlden Pandora som fundamental dubbleringskandidat – även om tillväxten bromsas och lönsamheten pressas. Det gäller än.

Ta hem vinst om riktkursen 1 200 danska kronor nås det närmaste året.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Hopp för smyckeskrinet.

Johan Eklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom