Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Spiltan stoppar handel i räntefonder

2020-03-20 14:53
Per H Börjesson, vd Spiltan. Foto: Spiltan

Spiltan Fonder har i samråd med Finansinspektionen beslutat att senarelägga försäljning och köp av andelar i Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Skälet till senareläggningen är problem att prissätta företagsobligationer på marknaden, där det i dag enligt Spiltan råder avsaknad av likviditet. Därmed blir det enligt fondbolaget i princip omöjligt att korrekt värdera fondernas tillgångar.

Handel i fonderna ska enligt Spiltan återupptas så snart tillgångarna kan värderas rättvist.

Förutom Spiltan har även SEB och Lannebo tillfälligt stängt fonder på grund av problemen med handeln i företagsobligationer, rapporterar Dagens Industri. Finansinspektionen kallade på torsdagen fondbolag till möte, där bland annat svårigheten att sälja innehav diskuterades, skriver tidningen.

"Vi liksom flertalet andra fondbolag har gjort bedömningen att det just nu inte går att prissätta de underliggande tillgångarna på marknaden för företagsobligationer", säger Viktor Ström, kommunikationsansvarig vid Lannebo Fonder, till DI.

Riksbanken meddelade på torsdagen att tidigare aviserade stödköp av obligationer utökas till att även omfatta företagsobligationer.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom