Spiltan stoppar handel i räntefonder

Spiltan Fonder har i samråd med Finansinspektionen beslutat att senarelägga försäljning och köp av andelar i Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige.
Spiltan stoppar handel i räntefonder - per-h-borjesson-spiltan-700_binary_6970994.jpg
Per H Börjesson.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Skälet till senareläggningen är problem att prissätta företagsobligationer på marknaden, där det i dag enligt Spiltan råder avsaknad av likviditet. Därmed blir det enligt fondbolaget i princip omöjligt att korrekt värdera fondernas tillgångar.

Handel i fonderna ska enligt Spiltan återupptas så snart tillgångarna kan värderas rättvist.

Förutom Spiltan har även SEB och Lannebo tillfälligt stängt fonder på grund av problemen med handeln i företagsobligationer, rapporterar Dagens Industri. Finansinspektionen kallade på torsdagen fondbolag till möte, där bland annat svårigheten att sälja innehav diskuterades, skriver tidningen.

”Vi liksom flertalet andra fondbolag har gjort bedömningen att det just nu inte går att prissätta de underliggande tillgångarna på marknaden för företagsobligationer”, säger Viktor Ström, kommunikationsansvarig vid Lannebo Fonder, till DI.

Riksbanken meddelade på torsdagen att tidigare aviserade stödköp av obligationer utökas till att även omfatta företagsobligationer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets