Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svaga ägarhänder

2019-12-04 18:00

Budgivare tenderar att dra sig mot börsbolag med maktlösa storägare. Affärsvärlden har tagit fram en lista över potentiella uppköpskandidater.

Budsugen och några miljarder på fickan? Här intill listas ett urval av större svenska börsbolag som saknar enskilda storägare med över 10 procent av både kapitalet och rösterna i bolaget. Just 10 procent är den magiska gränsen för en så kallad corner, en maktposition som ger rätten att egenhändigt kunna blockera upp- och utköp från börsen.

Högst upp i listan, som är sorterad på börsvärde, finns nikotinbolaget Swedish Match som också råkar ha den minsta stor­ägarposten. Bolagets största ägare är amerikanska Blackrock, men de har endast 4,4 procent av både kapital och röster. Trots avsaknaden av en tydlig huvudägare tuffar bolaget på bra ändå – samtliga delårsrapporter under 2019 har kommit in över analytikernas förväntningar. Aktien är upp 24 procent under det gångna året, att jämföra med Stockholmsbörsens avancemang på 18 procent.

Den som har 20 miljarder kronor på fickan kan ge sig in i budstrid om fastighetsbolaget Hemfosa. I mitten av november lade konkurrenten SBB bud på bolaget, men äger än så länge bara 7,7 procent av rösterna och drygt 8,2 procent av kapitalet. Men förmodligen kommer SBB-ägandet snart vara större än så. Konkurrensverket har nyligen gett grönt ljus för affären och acceptperioden sträcker sig till 20 december.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom