Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Swedbanks vd: Svårt säga när USA-utredningarna är klara

2019-10-23 07:58
Jens Henriksson, vd för Swedbank. Foto: Folksam, Hossein Salmanzadeh/TT

Det är svårt att säga hur lång tid de amerikanska myndighetsutredningarna kring misstänkt penningtvätt i Swedbank kommer att ta. Det uppgav Swedbanks nya vd Jens Henriksson för reportrar efter delårsrapporten för det tredje kvartalet 2019.

Swedbank kan enligt rådande regelverk inte spekulera kring huruvida banken kommer att få böter eller hur stora eventuella böter i så fall väntas bli, uppgav Jens Henriksson.

"Vi måste ha en tillförlitlig analys innan vi gör detta. Vi har ingen sådan tillförlitlig analys. Vi följer detta löpande och om vi kommer fram till något nytt kommer vi att berätta då", sade Swedbank-chefen.

Banken räknar med att ha utredningsrelaterade kostnader på cirka 1 miljard kronor under helåret, vilket är i linje med tidigare guidning. Hur utredningskostnaderna kommer att se ut under nästa år är dock svårt att säga, enligt Swedbank-chefen.

När det gäller tidslinjen för myndighetsutredningarna uppger Jens Henriksson att det banken vet är att de svenska och estniska finansinspektionerna har sagt att deras resultat kommer att komma under det första kvartalet 2020.

"Vi tror att vi ungefär samtidigt med det kommer att kunna redovisa resultatet av vår interna utredning. När det gäller de amerikanska myndigheterna är det svårt att bedöma. När jag var i USA pratade jag med andra banker som har varit föremål för amerikanska myndigheter och det kan ta allt från ett till fem år", sade Swedbank-chefen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom