Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tele2 och SSAB mot strömmen på börsen

2015-06-05 08:46
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inleder fredagens handel nedåt. Förnyad oro för skuldkrisen i Grekland sätter sin prägel på börsen.

SIX Generalindex var vid klockan 09.35 ned med 0,9 procent till 508 och OMXS30-index sjönk 0,8 procent till 1.612. Omsättningen var 1,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 1,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Greklands regering har informerat Internationella valutafonden, IMF, att de inte kommer att betala sin skuldbetalning på 300 miljoner euro på fredagen. I stället väljer landet att använda sig av en sällan använd IMF-regel som tillåter Grekland att klumpa ihop sin totala IMF-skuld på 1,6 miljarder euro och betala av allt i slutet av juni.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska samtalen mellan Greklands regering och internationella långivarna fortsatt ha varit långt ifrån en lösning på torsdagskvällen.

Greklands regering kan komma att utlysa nyval om långivarna inte mjukar upp sina villkor för att bevilja ytterligare lån, sade landets vice socialminister Dimitris Stratoulis på fredagen.

Bankerna utvecklas svagt för dagen. Nordea bankades ned 1,0 procent, Handelsbanken sänktes med 1,3 procent och Swedbank var ned 1,1 procent.

Millicom har kommit överens om ett köp av 85 procent i mobiloperatören Zanzibar Telecom. Operatören som är verksam på Zanzibar och på fastlandet i Tanzania har 1,7 miljoner abonnenter med årliga intäkter på 82 miljoner dollar. Köpeskillingen uppgår till 1 dollar samt övertagande av en obligationsskuld på 74 miljoner dollar. Dessutom kommer den köpta operatören att ha upp till 32 miljoner dollar i nettoskulder när affären stängs. Aktien handlas upp 0,2 procent till 661 kronor.

SSAB går mot strömmen med en marginell uppgång till 49,15 kronor. Handelsbanken har höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare öka.

På samma tema handlades Tele2 upp 1,3 procent. Citigroup har tagit upp sin rekommendation för aktien till köp från tidigare behåll.

Elekta som under veckan presenterade ett svagt bokslut trots en förestående vinstvarning i mitten på maj fortsätter sin negativa kursresa. UBS har sänkt sin riktkurs för aktien till 42 kronor från tidigare 50 kronor med en upprepad säljrekommendation. Aktien pressades ned 1,9 procent till 52,60 kronor.

Dagens Industri rekommenderar att inte teckna sig för börsnoteringen i bussbolaget Nobina och riktar samtidigt kritik mot hur det nya kapitalet om 850 miljoner kronor som bolaget tillförs i samband med noteringen planeras att användas.

Teckning av finansbolaget Collector, som står inför notering nästa vecka, rekommenderas däremot av samma tidning.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom