Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppåtrekyl på börsen

2020-03-24 10:18
Foto: TT

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en återhämtning efter måndagens ras som kom trots att Fed meddelade ytterligare stödköp av obligationer.

EU har beslutat att lätta på budgetreglerna, samtidigt som Storbritannien mer eller mindre har infört utegångsförbud.

Klockan 09.40 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp 3,4 procent till nivån 1.336, efter måndagens indexnedgång på 4,7 procent. De ledande Europabörserna var också upp i samma härad, med tyska DAX i täten med ett lyft på 4,5 procent. Även asiatiska börser steg och i USA indikerade terminerna en 4-procentig rekyl upp i eftermiddag.

I Kina hävs reserestriktionerna i Hubeiprovinsen för friska individer med start på onsdag, ungefär två månader efter nedstängningen i regionen.

Industribolag gick överlag starkt med Boliden upp drygt 6 procent, tätt följt av SKF, Sandvik och Atlas Copco.

På tisdagen gick de svenska storbanksaktierna något svagare än index. Finansinspektionen uppmanar alla banker och kreditmarknadsbolag att omgående ändra sina utdelningsförslag och att vårens bolagsstämmor beslutar att inte betala aktieutdelningar. Flera storbanker har på sistone senarelagt sina årsstämmor och uppgett att man kommer överväga sina respektive utdelningsförslag.

Flera svenska börsföretag har sänkt eller senarelagt utdelningarna i kölvattnet av den ökade ekonomiska osäkerheten under pandemin. H&M, som i måndags meddelade att utdelningen ställs in, återhämtade sig 7 procent med stöd av höjd rekommendation av Citi till köp. Carnegie spår dock att H&M:s försäljning under mars-maj faller 45 procent och sänker sin riktkurs med upprepad behållrekommendation.

SKF och Ratos drygt halverar sina utdelningsförslag, men överväger att dela ut återstoden av utdelningen andra halvåret. Aktierna steg runt 5-6 procent vardera.

Även Lundin Petroleum sänker sitt utdelningsförslag, men uppger sig stå fortsatt väl rustat mot låga oljepriser. Aktien lyfte 5 procent.

IT-tjänsteföretaget HIQ drar tillbaka ett förslag om återföring av kapital till aktieägarna. Aktien steg dock 4 procent på den glada tisdagsbörsen.

Net Ent avancerade 5 procent. Intäkterna i första kvartalet vänta uppgå till 490-500 miljoner kronor och det är enligt kasinospelleverantören i linje med marknadens förväntan.

Evolution Gaming sjönk dock 4 procent efter att ha uppmanats att tillfälligt stänga ned sin studio i Georgien.

Lifco och Beijer Ref klättrade med stöd av höjda rekommendationer från Nordea till behåll. Aktierna steg något mer än den breda börsen.

Vitrolife, som tidigare informerat att företaget bedömer att andra kvartalet kommer att påverkas väsentligt negativt av coronavirusutbrottet, kommer om lämpligt nyttja berörda länders stödpaket för att tillfälligt minska personalkostnader. Aktien var upp 5 procent.

Verkstadsbolaget Xano sjönk 4 procent efter besked om att bolaget tills vidare drar ned på produktionstakten i enheter inom affärsenheten Industrial Products eftersom flera större fordonstillverkare har stängt ned sina produktioner. Åtgärderna påverkar cirka 160 personer.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom