Uppåtrekyl på börsen

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en återhämtning efter måndagens ras som kom trots att Fed meddelade ytterligare stödköp av obligationer.

EU har beslutat att lätta på budgetreglerna, samtidigt som Storbritannien mer eller mindre har infört utegångsförbud.

Klockan 09.40 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp 3,4 procent till nivån 1.336, efter måndagens indexnedgång på 4,7 procent. De ledande Europabörserna var också upp i samma härad, med tyska DAX i täten med ett lyft på 4,5 procent. Även asiatiska börser steg och i USA indikerade terminerna en 4-procentig rekyl upp i eftermiddag.

I Kina hävs reserestriktionerna i Hubeiprovinsen för friska individer med start på onsdag, ungefär två månader efter nedstängningen i regionen.

Industribolag gick överlag starkt med Boliden upp drygt 6 procent, tätt följt av SKF, Sandvik och Atlas Copco.

På tisdagen gick de svenska storbanksaktierna något svagare än index. Finansinspektionen uppmanar alla banker och kreditmarknadsbolag att omgående ändra sina utdelningsförslag och att vårens bolagsstämmor beslutar att inte betala aktieutdelningar. Flera storbanker har på sistone senarelagt sina årsstämmor och uppgett att man kommer överväga sina respektive utdelningsförslag.

Flera svenska börsföretag har sänkt eller senarelagt utdelningarna i kölvattnet av den ökade ekonomiska osäkerheten under pandemin. H&M, som i måndags meddelade att utdelningen ställs in, återhämtade sig 7 procent med stöd av höjd rekommendation av Citi till köp. Carnegie spår dock att H&M:s försäljning under mars-maj faller 45 procent och sänker sin riktkurs med upprepad behållrekommendation.

SKF och Ratos drygt halverar sina utdelningsförslag, men överväger att dela ut återstoden av utdelningen andra halvåret. Aktierna steg runt 5-6 procent vardera.

Även Lundin Petroleum sänker sitt utdelningsförslag, men uppger sig stå fortsatt väl rustat mot låga oljepriser. Aktien lyfte 5 procent.

IT-tjänsteföretaget HIQ drar tillbaka ett förslag om återföring av kapital till aktieägarna. Aktien steg dock 4 procent på den glada tisdagsbörsen.

Net Ent avancerade 5 procent. Intäkterna i första kvartalet vänta uppgå till 490-500 miljoner kronor och det är enligt kasinospelleverantören i linje med marknadens förväntan.

Evolution Gaming sjönk dock 4 procent efter att ha uppmanats att tillfälligt stänga ned sin studio i Georgien.

Lifco och Beijer Ref klättrade med stöd av höjda rekommendationer från Nordea till behåll. Aktierna steg något mer än den breda börsen.

Vitrolife, som tidigare informerat att företaget bedömer att andra kvartalet kommer att påverkas väsentligt negativt av coronavirusutbrottet, kommer om lämpligt nyttja berörda länders stödpaket för att tillfälligt minska personalkostnader. Aktien var upp 5 procent.

Verkstadsbolaget Xano sjönk 4 procent efter besked om att bolaget tills vidare drar ned på produktionstakten i enheter inom affärsenheten Industrial Products eftersom flera större fordonstillverkare har stängt ned sina produktioner. Åtgärderna påverkar cirka 160 personer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets