WHO medger att dödlighetstalet för coronaviruset är överdrivet

Världshälsoorganisationen, WHO, har erkänt att deras siffra för dödligheten för coronavirussmittade på 3,4 procent är överdriven.

Bakgrunden är att WHO bygger siffran på antalet avlidna av de som sökt vård.

Vid vanlig influensa är dödligheten betydligt lägre än 1 procent, varför många reagerade på WHO:s procentsiffra för coronaviruset. Vid vanlig influensa är dock mätningsperioden längre och gäller andel avlidna av samtliga smittade.

”Den bästa siffran är fortfarande den vi har fått från den stora kinesiska studien. Där låg man på en dödlighet på drygt 2 procent av personer som söker sjukvård. Samtidigt måste vi komma ihåg att det också uppenbarligen finns väldigt många som inte söker sjukvård så den egentliga siffran ligger betydligt lägre, säger Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

SVT har sökt en kommentar från WHO för varför olika mått jämförs men inte fått svar tillbaka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco