Börsplusportföljen: Rally i april

I alla normala fall hade vi varit mycket nöjda med en månadsavkastning på 5 procent vilket blev Börsplusportföljens facit för april. Att index steg 8 procent förtar dock lite av glädjen.
Börsplusportföljen: Rally i april - 3e9e2813-7239-4d47-86cb-7581f87b0086fitcroph450q80upscaletruew800s78b6bc473bd43b04f2ccd321b5c3f338be06ff0a

Sell in may and go away. Nog känns ordspråket mer än vanligt passande i år. Index steg nästan 8 procent bara i april och noteras nu plus 22 procent inklusive utdelningar från årsskiftet. Fortsätter det i den stilen så talar vi om en årsavkastning uppåt 70 procent – något som bara börshysterins stora år 1999 kan mäta sig med i termer av avkastning. Då steg index 79 procent.

Men så kan det väl inte fortsätta?

Osvuret är alltid bäst. Den fallande kronan innebär att indexuppgången inte är lika iögonfallande i hårdvaluta betraktat. Industrin verkar också tuffa på väldigt starkt med undantag för bilindustrin. Fortsätter detta och bankerna ovanpå det skulle få en kursmässig revansch så kanske börsen har mycket mer att ge.

Så omöjligt är det inte men samtidigt känner vi ingen oro över att ha vår egen Börsplusportfölj till stor del placerad i kassa (17%) och tillgångar med starka räntebärande inslag (Akelius och delvis Moberg) och i stort sett rent på starkt cykliska aktier. Det senare har förstås inte varit gynnsamt hittills i år. Trots att portföljen noterar en uppgång på 5 procent i april som tappar den alltså lite på index. En orsak är just att cykliska storbolag som Volvo gått bra.

Utvecklingen i april

Går vi in på innehaven så var det framför allt vårt största innehav, Ework, som bidrog till att portföljen inte kunde matcha index. Aktien tappade 11 procent under april. Q1-rapporten var halvdan med ledningens varning för svagare konsultmarknad och en marginalutveckling som inte var superstark.

Det är minst sagt frustrerande när andra, traditionella, IT-konsulter firar triumfer kursmässigt. Acando köps ut till 46 procents premie, KnowIT är upp 13 procent i april och så vidare.

Sammanfattningsvis är månadens vinnare dessa:

  • Medistim +23%
  • Cloetta +18%
  • Swedol +16%

Och förlorarna:

  • Ework -11%
  • Kindred -9%
  • Net Gaming -5%

April är en rapporttung månad och det är Q1-rapporterna som ligger bakom de stora kursrörelserna.

Lite extra bra var Medistim. Bolaget säljer operationsutrustning och hade ett extremt starkt Q4 vilket man kunde vänta sig leda till en liten reaktion i början av 2019. Nu blev tillväxten trots det god (20 procent) vilket drevs på av USA-marknaden.

Det känns som en av de stora tillväxtdrivarna i bolaget därmed växlat upp rejält under det senaste halvåret. Användningen av Medistim utrustning är mycket lägre i USA än på andra håll som Norden och Japan, men på sikt tror ledningen det gapet täpps till.

De två senaste rapporterna talar för att just detta är på gång att ske. En snabb översyn ger oss att aktien värderas till drygt 20 gånger nästa års rörelsevinst. Dyrt, men inte för dyrt jämfört med tillväxttakten och prislappen på annan medtech.

Månadens transaktioner

Ingen aktiv månad men rapporterna för Kindred och Loomis innebar att vi bytte fot till en mindre positiv inställning till de aktierna.

  • Sålt posten i Kindred med 3 procents negativ avkastning.
  • Sålt posten i Loomis med 32 procent i avkastning.
  • Köp en post i Cloetta på 24,40 kr.

Vi anmälde intresse för att teckna Teqnion men fick tyvärr inga aktier där.

Inför maj

Det återstår att syna flera rapporter från portföljbolagen. Särskilt intressant blir förstås Mekonomen där vi får syn på ledningens ord om att avslutningen av 2018 var ovanligt dålig och drabbade hela branschen. Rimligen borde det bädda för en bättre start på det nya året.

Även Net Gaming blir spännande att läsa. Bolaget borde inte påverkas av den svenska omregleringen  som varit ett sänke för andra aktörer. Nyligen såldes en storpost (ca 10 Mkr) aktier i bolaget vilket i bästa fall kan bädda för att det säljtryck som tagit ned aktien under 7 kronor stundtals kan upphöra. Men allt hänger förstås på att den goda vinstutvecklingen håller i sig.

Börsplusportföljen har gått upp cirka 19 procent sedan årsskiftet vilket är något mindre än index inklusive utdelningar.

Om Börsplusportföljen

Börsplusportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med Börsplusportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.