Bostadsbyggandet faller mindre än väntat

Bostadsbyggandet väntas fortsätta att sjunka, både i år och nästa år, men nedgången blir mindre än tidigare väntat.

Det bedömer analysföretaget Prognoscentret i en ny prognos.

”Det som framförallt boostat byggandet under de senaste åren är låga kreditkostnader. De senaste prognoserna signalerar nu med tydlighet att räntorna inte kommer höjas under en överskådlig framtid vilket ger förutsättningar för högre fastighetspriser och en bromsad nedgång i byggandet på kort sikt”, säger Thomas Ekvall, prognoschef på Prognoscentret, i en kommentar.

Ett ökat byggande av hyresrätter dämpar nedgången, men klarar inte av att kompensera för en fortsatt nedgång i bostadsrättsbyggandet.

I år väntas det påbörjas 49.000 nya bostäder, ned från 53.000 i fjol. Detta väntas sedan sjunka ytterligare, till 44.000 bostäder under 2020. Det är starkare än i den senaste prognosen, från i mars, då Prognoscentret räknade med att bostadsbyggandet skulle minska till 44.000 i år och sedan till 39.500 under 2020.

Prognoscentret är ett analysföretag inriktat på bygg, bostads- och fastighetsmarknaderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets