SBAB: Boräntorna förblir historiskt låga

En ny studie från Bank of England, som visar att realräntorna i de mest utvecklade länderna i världen sjunkit trendmässigt sedan 1300-talet, stärker bedömningen att bostadsräntorna troligen förblir mycket låga under lång tid framöver. Det skriver SBAB i sin rapport Boräntenytt.
SBAB: Boräntorna förblir historiskt låga - bostad-pengar_binary_6982448.jpg

”Ska man tro på den forskning som visar trendmässigt fallande realräntor ända sedan 1300-talet bör vi förvänta oss negativa realräntor och därmed fortsatt låga boräntor under väldigt många år framöver. Samma forskning visar samtidigt att det varit betydande variationer kring denna trend, vilket förstås är viktigt att ta höjd för”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije.

I en forskningsstudie som nyligen publicerades av Bank of England undersöks realräntorna, alltså räntor efter inflation, i de mest utvecklade länderna de senaste 707 åren fram till 2018. Resultatet är att realräntorna sjunkit med i genomsnitt 1,6 procentenheter per århundrade, alldeles oavsett demografisk utveckling och vilken ekonomisk politisk som bedrivits, dock med stora variationer runt den trenden.

Samtidigt har negativa realräntor blivit allt vanligare över tid, och enligt författaren, ekonomiprofessorn Paul Schmelzing, kan världen snart hamna i ett tillstånd av permanent negativa realräntor.

Det kan också noteras att den längsta perioden i historien utan negativa realräntor är 1984-2001 och den perioden sticker därmed ut mer än nuvarande lågräntemiljö, som i stället snarast är en återgång till trenden med allt lägre realräntor.

Vad som driver den trendmässiga nedgången i realräntor kan studien inte ge svar på. En hypotes är en fallande avkastning på kapital, det vill avtagande lönsamhet på nya investeringar.

SBAB räknar i sin prognos med en mycket långsam uppgång i bolåneräntorna de kommande två åren, där korta räntor stiger inför en väntad nästa räntehöjning från Riksbanken i början av 2022 samtidigt som långa räntor går upp när Riksbanken fasar ut sina köp av statsobligationer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets