Breda uppgångar på bomarknaden – men inflationsoro kan dämpa humöret hos köparna

Bostadspriserna steg i januari, visar siffror från Valueguard, men mäklarna menar att stigande inflation, oro för stigande räntor och höga elpriser kan skapa en osäkerhet hos spekulanterna.
fastighetsmarknaden
Bilden är ett montage. Foto: Heimstaden och Fredrik Sandberg/TT

Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, HOXSWE, steg med 2,7% i januari. Priserna på bostadsrätter steg med 1,6% och priserna på villor med 3,3%.

Att priserna stiger i januari är dock vanligt, och justerat för säsongseffekter steg HOXSWE med mer måttliga 0,6%. Bostadsrättspriserna steg med 0,3% och villapriserna med 0,7% efter säsongsjustering.

”Svensk bostadsmarknad går för högtryck. Vi såg en liten dipp på vissa marknader under senhösten, men nu tycker jag att det är en positiv känsla igen. Utbudet är lågt så mycket av det som kommer ut säljs snabbt och till höga slutpriser”, kommenterar Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Sverige, och fortsätter:

”Vårsäsongen drar snart i gång och det brukar vara den starkaste perioden på hela året, framför allt för villor och radhus. Sedan kanske vi inte får se samma hysteri som förra våren. Skakig börs och inflationsoro kan nog till viss del dämpa humöret hos köparna.”

Erik Olsson Bostadsindex visar också att prisförväntningarna minskar.

”Förutom ett väldigt spänt militärpolitiskt läge och ovisshet om hur borttagna pandemirestriktioner påverkar bostadsmarknaden, har en stigande inflation redan fått de långa bolåneräntorna att stiga. Dagens prisförväntningar och högre räntor tyder på att man räknar med att bostaden snarast får en större del av den totala konsumtionen. Det motsätts av att nästan en fjärdedel av visningsbesökarna vill spendera en mindre del av sin konsumtion på boendet nu än de gjorde under pandemin nu när restriktionerna tagits bort igen”, skriver Erik Olsson.

Samtidigt visar ”Erik Olsson Skräckindex” som mäter rädslan i marknaden, att nervositeten vid försäljningen av den egna bostaden har minskat. Sammanlagt 60% föredrar att chansa för att få ett högt slutpris.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kommenterar att det råder en ökad osäkerhet bland köparna.

”De slopade coronarestriktionerna har inneburit fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden under inledningen av året. Samtidigt upplever vi en större osäkerhet bland spekulanterna – våra fastighetsmäklare får just nu många frågor kring de höga elpriserna, risken för stigande räntor och hur händelseutvecklingen i Ukraina kan komma att påverka bostadsmarknaden”, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Även SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann menar att inflationen och lyfta restriktioner kan påverka bostadsmarknaden framöver.

”Vi har under flera månader sett en viss nedväxling i prisökningstakten. Det är inte uteslutet att stigande räntor, om än från en mycket låg nivå, inflation, samt högre elpriser och drivmedelskostnader nu börjar ta ut sin rätt på bostadsmarknaden. Parallellt med de ekonomiska omständigheterna finns mer subtila faktorer som också kan påverka bostadsmarknaden. Från att ha varit hänvisade till våra hem i ovanligt hög grad kan många av oss nu börja återgå till livet som det var innan pandemin. Det kan vara så att nu när vi inte spenderar lika mycket tid i våra hem längre så sjunker betalningsviljan. Det är ju lättare att motivera ett högt pris för något som man använder ofta tänker jag”, säger hon.

Hon noterar också att det utbudsmässigt var något färre bostäder till salu i januari i år jämfört med förra året, speciellt på bostadsrättsmarknaden.

”Blir utbudet lågt och efterfrågan hög blir det huggsexa om de bostäder som kommer ut. Det ställer krav på köparna. Den som är ovan på bostadsmarknaden kan få svårt att hänga med. Vassa armbågar, vara påläst, ha ett lånelöfte och kunna fatta snabba beslut är bra egenskaper på bostadsmarknaden just nu”, säger hon.

I Stockholm steg priserna med 1,6% för bostadsrätter och 0,8% för villor. Det innebär att villamarknaden i Stockholm tappade lite i förhållande till Göteborg och Malmö. I Göteborg steg villaindex med 2,8% och i Malmö steg villaindex med 2,4%. Vad gäller bostadsrätter är det Malmö som drar ifrån. Här gick priserna upp med 3,1% medan bostadsrättspriserna gick upp med 1,6% i Göteborg.

”Den senaste tiden har vi sett att det blivit enklare för köpare och säljare att mötas, men marknaden är fortfarande i säljarnas favör. Få återpubliceringar gör att utbudet är mycket begränsat. Det här leder till en hög omsättningshastighet på de affärer som görs, i snitt tar det inte mer än 11 dagar att sälja en bostad i Malmö. Att efterfrågan är hög syns även på att visningarna är välbesökta”, säger Mattias Larsson, VD för Bjurfors Skåne.

Valueguard har även undersökt prisförändringen för bostadsrätter under första halvan av februari i rikets två största städer. I Stockholm steg bostadsrättspriserna med 1,9% och i Göteborg med 1,2%  jämfört med hela januari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG