Mäklartopp: Blir ingen krasch – räkna med stigande bostadspriser

Det blir ingen krasch på bostadsmarknaden - räkna istället med stigande bostadspriser även under nästa år, säger Svensk Fastighetsförmedlings VD Liza Nyberg i Skandias podd.
Vi lär se stigande bostadspriser nästa år, tror Liza Nyberg.
Vi lär se stigande bostadspriser nästa år, tror Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling Foto: Veronica Johansson / SvD / TT / Kod: 31508 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **

Många människor har det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Det är något som Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling, kommenterar när hon gästar Skandias podd ’En påse pengar’. Mäklartoppen vill att det ska tas ett ”ordentligt grepp” om bostadsmarknaden. I storstäderna krävs det att unga bostadsköpare har både ”mamma, pappa och banken med sig”, säger hon.

”Det är i princip omöjligt att spara ihop till 15 % av en kontantinsats när en liten bostad går på flera miljoner”, säger hon.

När Liza Nyberg får frågan om vilka reformer hon vill se, säger hon att hon amortering är sunt. Hon vill istället se att vi tar ner kravet på att bostadsköpare måste ha en kontantinsats på 15 %.

Tror på stigande bostadspriser

Bostadspriser också något som avhandlas i podden. Vi har ett rally bakom oss och Liza Nyberg säger att hon varit i branschen under en lång tid och att hon ofta fått frågan om det stundar en bostadskrasch.

”Nej, jag tror inte vi kommer se en krasch i Stockholm och Sverige. Vi kommer se en lugnare bostadsmarknad”, säger hon.

Handelsbanken: Bopriserna stiger med 5% under 2022

Hon spår fortsatt stigande bostadspriser. Utvecklingen kommer att vara lugnare än under 2020 och i början av 2021, men under nästa år lär svenska bostadspriser stiga med 4-5%, tror Liza Nyberg.

”Det är högt men vi har fortfarande en bostadsbrist och vi har många som vill se över sitt boende”.

Hennes prognos ligger i linje med Handelsbankens senaste prognos.

”Vi bedömer att prisrusningen är över, men vi räknar med att bostadspriserna fortsätter öka – med nära 5% nästa år för att sedan bromsa in ytterligare”, sa storbankens chefsekonom Christina Nyman tidigare i veckan.

Nyberg: Läget är viktigast

När Liza Nyberg får frågan om vad som är absolut viktigast att tänka på vid ett bostadsköp så svarar hon läget då detta inte går att förändra.

Här hittar du Afv Fastighet