Prisfall på villor i Storstockholm

Huspriserna i Stockholm och Malmö vände nedåt under april månad. Det visar statistik från SBAB och Booli. "Även om villapriserna föll kraftigt i Storstockholm och Stormalmö syns ännu ingen räntefrossa på bostadsmarknaden som helhet", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
SBAB:s Robert Boije om hur kriget och börsfallet påverkar bostadsköparna.
SBAB:s Robert Boije. Foto: TT

Efter Riksbankens besked om att höja reporäntan förra veckan frågar sig många vad som ska hända med bostadsmarknaden. Enligt statistik från SBAB och Booli föll huspriserna med mer än 3% i Storstockholm och Stormalmö under april månad. I Storgöteborg ökade de svagt med 0,1%.

SBAB beskriver situationen som en ”bostadsmarknad som står och balanserar i avvaktan på högre räntor”.

https://www.affarsvarlden.se/kronika/varning-for-bostadsras

”I de indikatorer vi har på Booli i form av bland annat budpremier och antal budgivare ser vi inte att temperaturen på bostadsmarknaden skulle ha fallit påtagligt de allra senaste dagarna. Riksbanken aviserade en första höjning av reporäntan så sent som i torsdags”, säger Robert Boije i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Det skulle dock vara förvånande om vi inte får se ett tydligt trendskifte i bostadsprisutvecklingen om Riksbanken fortsätter att höja reporäntan i linje med vad de aviserade i förra veckan. Vår prognos med brett fallande bostadspriser under andra halvåret i år står fast.”

Lägenhetspriserna i Storstockholm och Storgöteborg backade svagt under april månad med -0,7% respektive -0,4%, medan Stormalmö såg en försiktig uppgång på 0,3%.

Huspriser

Område 1 månad 3 månader 12 månader
Storstockholm -3,1% -2,5% 2,1%
Storgöteborg 0,1% 2,6% 5,0%
Stormalmö -3,1% -1,4% 3,0%
Källa: SBAB Booli Housing Price Index (HPI)

Lägenhetspriser

Område 1 månad 3 månader 12 månader
Storstockholm -0,7% 2,9% 7,7%
Storgöteborg -0,4% 0,6% 4,2%
Stormalmö 0,3% 2,5% 7,0%
Källa: SBAB Booli Housing Price Index (HPI)

På fredag släpper Svensk Mäklarstatistik sina siffror över bostadspriserna för april månad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv Fastighet