Swedbank: Bostadspriserna fortsätter upp med 5% under 2022

Bostadspriserna har lyft under pandemin och priserna väntas fortsätta klättra under 2022, enligt Swedbank. Dock väntas stigande bolåneräntor bidra till att dämpa prisökningstakten.
Bostad till salu. Bostadspriserna
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Bostadspriserna väntas fortsätta stiga under 2022. Det skriver Swedbanks analytiker Maria Wallin Fredholm i bankens veckobrev.

”Det finns flera förklaringar till att vi räknar med fortsatta prisuppgångar framöver. De främsta förklaringarna är att bostadsägare och potentiella bostadsköpare har en god ekonomisk situation med ett högt sparande samtidigt som bolåneräntorna är historiskt låga. Därtill har hushållen sett stigande tillgångspriser, både på bostadsmarknaden och finansiella tillgångar, såsom aktier”, skriver hon.

Lista: Här lyfter huspriserna

Dessutom räknar banken med att trenden med att hushållens efterfrågar mer bostadsyta består. Den stora efterfrågan på större bostäder förklaras också av att det är en relativt sett större andel hushåll i familjebildande ålder samtidigt som fler äldre bor kvar i sina villor längre.

Dock väntas prisökningstakten dämpas i år i och med att bolåneräntorna väntas stiga något mer i år än tidigare prognoserat.

”Givet att hushållen blir alltmer känsliga för ränteförändringar i och med att skulderna ökat räknar vi med att de något högre räntorna ändå kommer att bidra till att dämpa prisökningstakten jämfört med fjolårets närmare 15-procentiga uppgång till cirka 5% i år”, skriver Maria Wallin Fredholm om bostadspriserna.

”Omikron kommer stärka bostadsmarknaden”

Swedbank ser inte framför sig några politiska reformer som skulle dämpa prisutvecklingen mer varaktigt.

”Det som däremot skulle kunna komma på regelområdet är någon ytterligare makrotillsynsåtgärd av något slag, men det lär endast dämpa prisutvecklingen temporärt”, skriver Maria Wallin Fredholm i Swedbanks veckobrev.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv Fastighet