Intervju Flat Capital
Flat Capital: ”Spekulera inte i vår aktie”
Hur ser dagarna ut? Mycket att göra inför noteringen?
“Jag får möjlighet att vara med på en resa och investera i fantastiska entreprenörer, så bättre än så blir det ju inte! Just kring noteringsarbetet har det inte varit så mycket som det kunde ha varit. Vi har såklart jobbat en hel del med våra rådgivare, men detta är ju ett erbjudande för allmänheten vilket innebär att jag inte har behövt vara ute på massa ”roadshows” och träffa institutionella investerare. Jag har fokuserat på enkel marknadsföring och medial uppmärksamhet så att erbjudandet ska nå ut till retailkunder.”
Du har arbetat flera år på SEB, både i London och Stockholm. Hur kommer det sig att du sökte dig till det här jobbet?
“Jag blev rekommenderad av vänner att träffa Sebastian och Nina för den här tjänsten. Jag kände såklart till dem sedan innan, men vi har inte jobbat ihop tidigare. Första intervjun var hemma hos dem, och sedan var det några vändor fram och tillbaka, innan vi landade i en överenskommelse. Och det var ju fantastiskt!”
När var detta?
”I juli registrerades jag som VD i bolaget.”
Snabba puckar. Varför kommer noteringen så snart?
”Jag vet inte om det är så snart. Bolaget har ju funnits sedan 2013, och diskussionen kring en börsnotering har funnits sedan början av året. Det är ett ganska enkelt strukturerat erbjudande, så det ska inte behöva ta så lång tid.”
Rollen är ju en bit ifrån rådgivare på Investment Banking-avdelningen på SEB. Har du alltid strävat efter att bli företagsledare och/eller investerare?
”Nej, men för ett år sedan fick jag tvillingar och då ändrades saker. Jag tror att föräldraledigheten är ett naturligt tillfälle för att fundera över vad man vill hitta på och vad nästa steg i livet är. När jag hörde talas om rollen på Flat Capital var det helt enkelt för spännande för att inte söka rollen. Jag är väldigt glad att få arbeta med Nina och Sebastian. De är fantastiska entreprenörer och jag är sjukt imponerad över vad de har gjort så här långt.”
Vad kan du ta med dig från ditt tidigare arbete till Flat Capital?
”I mitt tidigare jobb träffade jag ju väldigt många entreprenörer och bolag och var en slags brygga mellan bolag och investerare i samband med att de behövde resa pengar. Jag hoppas kunna ta med mig min erfarenhet och kunskap in i resan med Flat.”
BRETT INVESTERINGSMANDAT
Hur ser er investeringsstrategi ut?
”Fokus ligger på är att hitta bra entreprenörer. För oss är det viktigt att entreprenörens liv kretsar kring bolaget och dess kunder. Visst kan man vilja tjäna pengar och bygga en ekonomi kring bolaget, men motivet måste hela tiden vara en stark vision och övertygelse om affärsidén. Våra entreprenörer ska själva vara investerade, både med tid och kapital, i bolaget. Det är svårt att säga rent procentuellt hur mycket, men tillräckligt för att personen är engagerad. ”
HANNA WACHTMEISTER
Född: 1989
Bor: Stockholm
Familj: Man och två tvillingflickor på 1 år
Utbildning: Cass Business School, London
Bakgrund: 4 år på SEB i London, 4 år på SEB i Stockholm.
Sämsta investering: Bostadsaffärer. ”Jag är nog den enda jag känner som bara har gjort dåliga bostadsinvesteringar. Men det har lärt mig vikten av långsiktighet och att ha is i magen när det skakar på marknaderna.”
Lyckad investering på börsen: “Chemometec är ett bra exempel. Danska bolag är fantastiska. Danska affärsmän är omöjliga, men de är bra affärsmän och om de lyckas så lyckas de ordentligt.”
Har du och styrelsen kunnat identifiera några särskilda sektorer för att investera i?
”Vi väljer att börja med ett väldigt brett investeringsmandat som ger oss möjlighet att vara med i det vi tycker verkar spännande. Idag letar vi efter bra entreprenörer, affärsmodeller med innovationshöjd som möjliggör att bolag kan skala upp på en tillräckligt stor marknad. Digitalisering är ett bra tema. Även om portföljen idag har en övervikt på svenska bolag ska man vara medveten om att vi har ett globalt mandat och att vårt nätverk är globalt.”
Har du själv någon erfarenhet av att antingen vara entreprenör eller investerare i onoterade bolag?
”Jag har inte startat något eget bolag, men jag har alltid haft ett intresse för investeringar. Jag började med aktier när jag var runt 16, men när det kommer till onoterat är jag inte lika bevandrad. Det är ju så att man som privatperson ofta inte får access till onoterade bolag, vilket är en av anledningarna till att vi nu börsnoterar Flat Capital.”
Finns det någon bolagsförebild för Flat Capital? Ska man se det som ett investmentbolag eller är det något helt nytt?
”Vi blir ett noterat investmentbolag, men jag skulle säga att vi skiljer oss lite åt från sektorkollegorna. De större investmentbolagen har ofta en större kostnadskostym och ett annat sätt att jobba med sina positioner. Vi är passiva minoritetsägare i våra bolag, vilket ju innebär att vi inte behöver en så stor organisation för att hantera innehaven.”
Vad innebär det för aktieägarna?
”Delvis betyder ju det att vi inte kommer ta några management fees och att vi alltid kommer att försöka hålla våra kostnader så låga som möjligt. Men däremot ska man ju känna till att vi som passiva minoritetsägare inte har samma tillgång till information som andra ägare, till exempel styrelsen, har. Med det kommer ju risker, vilket jag hoppas att vi har varit tydliga med i vår kommunikation med nya aktieägare.”
REDOVISAR INTE ENSKILDA INNEHAV
Kommer ni redovisa värdet på respektive innehav separat?
”Vi kommer inte offentliggöra värderingarna på våra respektive innehav i portföljen, just för att skydda bolagen vi investerar i. Det kan vara känsligt för entreprenörerna och bolagen. Det är viktigt att man förstår och accepterar det om man investerar i Flat.”
Men ni kommer redovisa substansvärdet?
”Ja, som en helhet – det är ju det som flat för oss. Men när vi investerar i nya bolag kommer vi såklart redovisa köpeskillingen.”
Har ni några finansiella mål?
”Nej, ingenting vi kommunicerar.”
Du återkommer ofta till att ni noteras för att ge allmänheten en möjlighet att investera i onoterade tillgångar.
”Börsen blir en perfekt brygga mellan kapital och entreprenörer, tycker vi. Vi tror att det finns stor efterfrågan att få exponering till den typ av bolag vi investerar i.”
Ni är tydliga med att ni är väldigt långsiktiga utan tanke på exit. Men finns det något som skulle kunna få er att överväga en försäljning?
”Det skulle nog vara om entreprenören lämnar bolaget. Det måste finnas ett starkt engagemang i ledningen. Vi vet av erfarenhet att bolag går upp och ned, men om man är tillräckligt långsiktig och tror på entreprenören så brukar det oftast rätta till sig med tiden.”
INTE FÖR SPEKULATION
Vilka är de största utmaningarna i Flat Capital, för dig personligen?
”Vi har haft en stark värdeutveckling på portföljen historiskt. Det är såklart en utmaning för både oss som bolag och mig personligen att portföljen ska fortsätta prestera starkt över tid, men vi har alla förutsättningar tack vare vårt fantastiska nätverk med ett väldigt spännande dealflow”
Du pratar en del om vikten av att vara investerad i det egna bolaget. Hur mycket har du själv investerat i Flat Capital?
”Jag investerar 1,5 miljon kronor i noteringen. Jag har inte haft möjlighet att gå in tidigare. Jag har också tecknat ett lock up-avtal på fem år och har ett incitamentsprogram vid sidan av det. Så jag är absolut engagerad i Flat Capital.”
Slutligen: varför ska man investera i Flat Capital?
”Om man vill ha exponering för den här typen av tillväxtbolag, som inte går att investera i på en noterad marknad, och om man tror på vårt framtida dealflow så tycker jag att det kan vara en bra investering. Men det tåls att upprepa att Flat är för långsiktiga investerare – spekulera gärna inte i vår aktie.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer