Intervju Industrivärden
Industrivärdens Helena Stjernholm om SCA-blankarna: ”Har rätt till sina åsikter”
Hon ger också sin syn på:
✓ Blankarna i SCA
✓ Valet av ny ordförande i Volvo
✓ Utdelningar eller återköp
Årets tre första månader beskrivs som ett “fint kvartal” av Industrivärdens VD Helena Stjernholm. Investmentbolagets substansvärde ökade med 11% under perioden. Totalavkastningen blev 12%, vilket är några procentenheter bättre än Stockholmsbörsens +8%.
Volvo och Sandvik, som är investmentbolagets största innehav, har fortsatt att ta mark och aktierna är upp mellan 11 och 12%. I dessa innehav har också Industrivärden passat på att utöka ägandet.
“Värdedrivarna i kronor för kvartalet var Volvo, Sandvik och Handelsbanken. Det var ett bra kvartal. Sedan är jag väldigt nöjd med utvecklingen under 2023 när vi hade en totalavkastning på 33%”, säger Helena Stjernholm till Afv.
“Det är deras åsikter”
I det femte största innehavet, SCA, investerade Industrivärdens 0,3 mdr kr under det första kvartalet. I slutet av januari i år gick blankarfirmorna Viceroy och Ningi Research ut med att de ligger kort i skogsbolagets aktie. Blankarna tog fasta på SCA:s skuld och sätt att värdera skogen på. Marknaden agerade med att handla ned SCA-aktien tvärt, men har såhär några månader snare återhämtat tappet och står nu högre än innan attackerna.
Vad tycker du om blankarattacker och blankning som fenomen?
“Jag kan inte kommentera SCA specifikt. Men oavsett vilken part man är i en marknad så har man rätt till sin åsikt. Det är ett börsnoterat bolag vi talar om. Jag har svårt att kommentera andra aktörers åsikter eller handlingar”, säger Helena Stjernholm som inte verkar oroas.
Räds ni att drygt 3% av kapitalet i SCA är kortat?
“Från tid till annan har vi blankare i de bolag vi är delägare i. Vi koncentrerar oss på vår uppgift”, svarar hon och tillägger att hon inte har någon kommentar på om Viceroys argument bär frukt eller inte.
“Det är deras åsikter.”
I mars klev Helena Stjernholm in som ordförande i SCA. Samtidigt lämnade hon rollen som ledamot i Ericsson.
Har du fått mer att göra i och med det skiftet?
“Det är svårt att ställa uppdrag mot varandra. Jag har i blivit vald som ordförande i SCA och ska nu göra introduktionen. Men jag har hanterat Volvo, Sandvik och Ericsson parallellt under åtta år så jag tror det ska gå bra.”
Vad tycker du om skiftet och vad har det inneburit för dig?
“Industrivärden är ju ett ägarbolag med åtta innehavsbolag i portföljen. Vi försöker hela tiden att hitta både personer som jobbar här inom Industrivärden, inklusive mig själv, och även andra externa personer till styrelserna. Nu har det varit ett antal förändringar på olika poster. För oss är det väldigt viktigt med bemanning av styrelsen.”
Lastbilsjätten Volvo har gått urstark på börsen och är på ett års sikt upp 50%. Volvo är Industrivärdens största innehav.
Hur ser ni på Volvo just nu efter denna kraftiga uppgång?
“Vi befinner oss precis i 30-dagarsperioden där våra innehavsbolags rapporter snart kommer att offentliggöras. Därför måste jag vara försiktig med vad jag säger om innehavsbolagen.”
Vad förväntar du dig att Pär Boman kommer att bidra med som ny ordförande i Volvo?
“Jag tror han kommer att bli en bra ordförande. Vi är ju delaktiga till valet i och med att vi sitter i valberedningen i samtliga våra portföljbolag. Vi jobbar aktivt med dessa frågor och bereder dessa beslut. Jag har inga ytterligare kommentarer. ”
Varför är Pär Boman rätt person att ta Volvo framåt? Kan du ge någon färg?
“Nej, vi bedömer att det är ett bra val.”
Fossilfria transporter
Industrivärden var tidigare storägare i SSAB, en post som investmentbolaget gjorde sig av med för nästan exakt tre år sedan. På måndagen blev det känt att stålbolagets VD, Martin Lindqvist, efter 13 år på posten väljer att lämna.
Ni är ju inte delägare i SSAB längre, men vad tycker ni om industrisatsningarna i norr?
“Jag är inte insatt i detaljerna kring de stora projekten i norr. Men vi jobbar mycket med omställning i våra bolag och jag tror att man måste titta väldigt specifikt på respektive bolag gällande de olika satsningar man gör. Ett exempel är den gröna omställningen, där Volvo jobbar med dessa frågor i form av fossilfria transporter vilket också Sandvik gör i gruvdelen.”
Är satsningarna i norr rätt grej att göra?
“Jag tror inte att jag är rätt person att kommentera det.”
“Vi har vår syn på bolagen”
Hygienbolaget Essity är Industrivärdens fjärde största innehav. Aktien har gått trögt och är ned 15% på ett års sikt. Det har talats om att ett VD-byte skulle kunna vara på sin plats, en tes som bland andra fondförvaltaren Simon Blecher drivit.
Varför tror du marknaden talar i dessa termer och finns det fog för det?
“Jag kan inte kommentera på de specifika bolagen på det sättet här och nu. Jag kan bara konstatera att alla är fria att ha sina åsikter. Vi har en stor aktiepost i Essity, men vi är inte majoritetsägare och vi är definitivt inte den enda ägaren utan vi har vår syn på bolagen, som vi diskuterar med bolagen.”
Ingen hårdlandning – ännu
Kan du ge en ögonblicksbild av börsen i stort just nu och era portföljbolag?
“Vi har ett makroklimat som under ganska lång tid fokuserar väldigt mycket på dels den underliggande konjunkturen, dels nivån på inflationen. Därtill kopplat ränteutvecklingen. Det temat är ju kvar i stor del under det första kvartalet”, säger Stjernholm och fortsätter:
“Det var många diskussioner förra året om en möjlig konjunkturavmattning, men tittar man tillbaka så har konjunkturen faktiskt inte varit så dålig som man då befarade. USA tuffar på väldigt väl med en mycket stark arbetsmarknad. Konjunkturen mattas gradvis av, men vi har inte sett någon hårdlandning.”
Svårt att sia om Riksbanken
Helena Stjernholm konstaterar att den stora frågan nu är huruvida det kommer räntesänkningar och i sådant fall hur många. På frågan om hon själv tror att vi får räntesänkningar snart och om det vore rätt grej för Riksbanken att göra konstaterar hon att det är “oerhört svårt att säga”.
“Centralbankerna är ute och talar och så skapas det många olika tolkningar. Vi får se i vilken takt dessa sänkningar kommer.”
Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg sa i en intervju med Dagens industri att han nog är “mer för utdelningar” än aktieåterköp. Var ställer du dig i frågan?
“Det är varje styrelses uppgift att titta på varje bolags kapitalstruktur och därefter förslå eventuella utskiftningar till aktieägarna. Det tror jag är helt bolags- och situationsspecifikt.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer