Intervju Aktieråd
Mäklaren gillar Embracer, Volvo och Hemnet: ”Folk är rädda – men det är bra läge att köpa”
I en intervju med Afv ger han sin syn på flera aktier:
✓ Volvo: ”Skulle kunna vara ett utmärkt köp”
✓ Hexagon: ”Kommer drabbas”
✓ Nibe: ”Aktien har halverats – men det lär fortsätta”
Sedan finanskrisen har fallande räntor varit norm, men i början av 2022 skedde ett paradigmskifte. Fokus skiftade från tillväxt till lönsamhet. I det här klimatet försöker nu investerare navigera.
“Vi vet inte vad det nya paradigmet heter. Det finns många funderingar kring vad långsiktiga räntor ska vara, var långsiktig inflation ska ligga och vad som kommer att påverka samhället”, säger Henrik Saläng, aktiemäklare på Carnegie, som tycker att det är ett bra läge att gå in på börsen när osäkerheten är som störst.
Vilka typer av bolag har drabbats hårdast i det här skiftet?
“Det är bolag som behöver pengar idag och har en olönsam affärsmodell. Eller bolag som är lönsamma men skuldsatta. Och där risken för nyemissioner är uppenbar. Vattendelaren går mellan risk eller inte risk för nyemission.”
Få tillväxtbolag med förtroende
Henrik Saläng menar att det endast finns ett fåtal tillväxtbolag på Stockholmsbörsen som fortfarande åtnjuter investerarnas förtroende. Det handlar om Vitec, Fortnox och Lime Techonolgies, men även Hemnet, Paradox och Sectra. De har ett antal gemensamma nämnare.
“Det finns en stor säkerhet på att man kommer att leverera på sina affärsplaner. Man har en stor andel återkommande intäkter, man gör det man säger och man tar inte stora risker. Man är varsam med aktieägarnas pengar.”
Han säger samtidigt att man nu måste vara mycket försiktig med värderingarna, innan man trycker på köpknappen.
“Tidigare var ett bra bolag samma som en bra aktie. Men vi ser flera exempel på fantastiska bolag vars aktie har gått dåligt.”
Tankarna går osökt till värmepumpsbolaget Nibe.
“Ett sånt fint bolag, välskött med bra potential. Men värderingen av aktien blev alldeles för hög, vi prissatte den på mellan 50 och 60 gånger vinsten. Trots att bolaget levererat har aktien halverats. Det är frustrerande som aktieägare och jag tror att det kommer fortsätta”, säger Henrik Saläng.
Hexagon kan drabbas
Generellt säger han att det just nu är svårt att veta vad som är en rimlig värdering, och det går inte längre att falla tillbaka på gamla mönster. Han tror att man kommer se aktieutdelningen som en viktigare komponent av totalavkastningen. Då kommer bolag som Hexagon drabbas, tror Saläng, och tillägger att det internt på Carnegie först långa diskussioner om mätteknikbolaget.
“Är Hexagon billigt eller dyrt? Det är billigt jämfört med hur det har värderats tidigare. Samtidigt krävs det många år innan utdelningen blir en viktig del av avkastningen. Vi gillar verkligen bolaget, vi gillar deras produkter, deras långsiktiga strategi. Men givet värderingen och den begränsade vinsttillväxten under de kommande tolv månaderna, är den inte köpvärd här och nu.”
På andra sidan ser han potential i tidigare dyra förvärvsbolag, vars värderingar kommit ned, men bolag är detsamma.
Blicken mot kraschade folkaktier
Generellt tycker han det är läge att gå in på börsen, och tror att det kan vara intressant att titta på väldigt billiga bolag där man fortsatt tror på affärsmodellen.
“Det kan vara ett tidigare tillväxtbolag som har kraschat. Som Embracer, Stillfront och Sinch. Någon av dem skulle mycket väl kunna komma tillbaka. Givet att värderingarna så pass pressade. I ett förändrat klimat så skulle det kunna vara ett bra alternativ. Det är ett bra läge att köpa nu”, säger Henrik Saläng.
Annars tycker han att långsiktiga förändrings-case är intressanta. Volvo till exempel, som han anser är gravt underskattad, givet den “Scaniafiering” som har pågått under många år.
“Vi svenskar har förstått att den har pågått. Nu börjar internationella investerare förstå att Volvo är ett bättre bolag. Bolaget har aldrig haft en större kassa eller en bättre finansiell position. Det skulle kunna vara ett utmärkt köp i det här läget”, säger Henrik Saläng.
“Ta inte bakelsen”
Med åren har han lärt sig vad som fungerar och inte och hur han bäst tajmar.
“När börsen ser ut som den gör, när riskaptiten är så här låg, då är det bra att investera. Idag skulle jag köpa aktier. 2021, när det var lätt att köpa aktier, då ska man motstå frestelsen och inte ta den bakelsen. Men nu är det helt omvänt. Nu är folk rädda”, säger han och fortsätter:
“Jag har hållit på med aktiemarknaden sedan mitten på 90-talet. Jag har gjort alla fel i boken. Till slut börjar man ändå förstå mönstret lite bättre. Man ska ofta gå tvärt emot vad man intuitivt känner är rätt.”
På Affärsvärldens sida Aktierekar hittar du de senaste köpråden och riktkurserna för svenska aktier.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer