”Vi har lagt det högsta budet”

SBB:s Ilija Batljan förklarar för Affärsvärlden varför han fortsatt är intresserad av det norska fastighetsbolaget Entra.
SBB:s Ilija Batljan.
SBB:s VD Ilija Batljan. Foto: SBB

Du ger dig inte angående Entra och idag presenterar ni ett högre bud än det ni har lagt tidigare, ett som också är högre än Castellums senaste giv. Hur kommer det sig?

”Entra är Norges motsvarighet till Vasakronan, de har fastigheter i Norges fyra största städer men också universitetet och nationalbiblioteket med offentliga hyresgäster. Det är en perfekt match för vår verksamhet eftersom vi bygger ett bolag som Europas största ägare av social infrastruktur”.

När man har följt den här budgivningen så verkar det som att Castellum och Entra förde samtal om ett samgående. Och mitt under dessa pågående samtal så kom ni med ert bud. Hur kommer det sig?

”Jag vill inte spekulera om någonting. Utan vi gör de affärer som vi tycker är bra för våra aktieägare. Och vi är också noga med att vi offentliggör våra bud så att våra aktieägare kan ta ställning till dem. Men jag förstår att andra bolag har intresse av en så fin verksamhet som Entra”.

Du har köpt fastighetsportföljer från Entra tidigare så ni har haft en dialog med Entras ledning, men ni verkade ganska sura bara för någon dag sedan över att ni inte fick göra en ordentlig genomlysning. Kritiken kom efter det att Entra hade uppvärderat sin fastighetsportfölj med 8%, och ni menade att ni lade ett bud på tidigare finansiella rapporter som ni sade att man tydligen inte kunde lita på?

”Ja, vi har köpt av Entra tidigare. Det är klart att vi är måna om att få tillgång till information i en sådan här process, och vi är tacksamma för att vi nu har ett bra samarbete med styrelsen i Entra. Vi har nu fått den information som vi har behövt för att kunna göra en due diligence. Och där har man nu kunnat bekräfta de värdena som finns på Entras balansräkning och vi har också kunnat stämma av detta med externa parter”.

SBB har höjt  senaste budet och betalar nu 190 kronor per aktie, mot tidigare 165 norska kronor per aktie. Den tidigare fördelningen var 30% aktier i SBB-B-serie och 70% cash. Men nu är det 35% aktier och 65% kontanter. Varför?

”Det gör att vi får en starkare position i att kunna uppnå en trippel B+ rating. Så på det sättet är det en vinnare affär för alla våra aktieägare”.

Men hela affären med Entra kommer inte att bli klar förrän efter nyår, eller?

”Hela vårt hela erbjudande kommer inte att publiceras förrän efter nyår, så det stämmer”.

Entras styrelse har manat till lugn och sagt ungefär att de noterar er senaste giv. Allt verkar långt ifrån klart, man vet inte heller om Castellum kommer med ett nytt bud eller vad Erik Selin tänker göra med sina nyinköpta Entra-aktier. Han har själv sagt att det handlar om en placering. Men, om en affär skulle gå igenom, vad skulle SBB då bli för bolag?

”Då närmar vi oss målet att bli Europas största ägare av social infrastruktur så det här budet höjer intjäningen per aktie i SBB. Förvärvet skulle också göra SBB till ett otroligt finansiellt starkt bolag med fantastiskt långa kassaflöden”.

Det saknas ännu internationella storspelare i budstriden på Entra. Tror du att de kommer?

”Nej, jag tror att vi kommer att kunna genomföra den här affären eftersom vi just nu har lagt det högsta budet. Nu har vi lagt ett bud som är förmånligt för Entras aktieägare och för SBB:s”.

Du har tidigare sagt att det var aktieägare på Entras sida som ville att ni skulle komma med ett till bud. Vilka aktieägare är det?

”Vi kommenterar aldrig aktieägaredialoger men vi är tacksamma för det stöd som vi har fått från Entras aktieägare”.

Det finns bara ett fåtal börsnoterade fastighetsbolag i Norge och de som finns är ofta kontrollerade av en storägare. Gör detta Entra-affären unik eftersom det är svårt att, i ett slag, komma över en så pass stor portfölj på den norska marknaden?

”Det är helt rätt. Konkurrensen är hård i Norge och framförallt den här typen av de finaste fastigheterna i exempelvis centrala Oslo. De har man inte möjlighet att köpa varje dag precis. Så på det sättet är Entra unikt. Den här budgivningen har också gjort att fler svenska aktieägare har blivit bekanta med Entra och deras fina fastighetsportfölj så jag tror att den här processen också har varit gynnsam för våra aktieägare. De har kunnat se varför vi vill göra den här affären och vilka fina fastigheter som Entra har”.

 

SBB deklarerade 23 december att de har för avsikt att höja sitt bud på norska fastighetsbolaget Entra till 190 norska kronor per aktie. Det är ett resultat av den due diligence-granskning SBB nu slutfört. SBB har tidigare erbjudit 165 norska kronor per aktie men det budet drogs senare tillbaka.

Beskedet från SBB kommer efter att Castellum i fredags höjt sitt bud på Entra till 185 norska kronor per aktie.

SBB:s andra bud är på 190 norska kronor per aktie. Erbjudandet innebär att 65 procent av vederlaget levereras kontant och 35 procent i egna B-aktier.

Castellum uppger att de i nuläget inte har någon kommentar till SBB:s senaste bud.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du fler intervjuer