Optomed: Halvdan debut

Den finska IPO:n balanserar under första handelsdagen på gränsen till det svaga.
Finska Optomed tillverkar handhållna så kallade ögonbottenkameror, som används i undersökningen på bilden ovan. Att undersöka ögonen med en sådan är viktigt till exempel för diabetiker.

Optomed (4,61 euro) är ett finskt medicinteknikbolag som börsnoteras i dag i Helsingfors. Eftersom de också vände sig till svenska placerare synade vi IPO:n nyligen. Rådet blev att inte teckna. Historiken var halvdan i våra ögon och vi ogillade att befintliga ägare sålde en hel del aktier.

Optomed: Måste visa mer än det som ögat möter

Intresset för aktien var hur som helst gott, enligt bolaget. Grunderbjudandet på knappt 300 Mkr ”övertecknades”. Kanske har den extremt starka kursutvecklingen för det snarlika finska bolaget Revenio inspirerat? Antalet ägare blir 2 300 vilket är lite mer än svenska Boule (2 100) för att nämna ett annat diagnostiskbolag.

Teckningskursen var 4,50 euro. Aktien öppnade runt 5 euro men har sedan fallit tillbaka och noteras i skrivande stund runt 4,6 euro. En uppgång på 2-3 procent för de som tecknade.

Man ska inte klaga på kursuppgång men detta kan knappast kallas en stark start. Optomed klassas av Börsplus IPO-Guide som ett småbolag. Den genomsnittliga kursuppgången för dessa har varit 11 procent under debutdagen. Detta räknat på alla börsnoteringar av småbolag sedan 2017.

Det blir spännande att följa hur Optomed lyckas framöver. Bolaget har ambitiösa tillväxtplaner och ser stor potential för sin huvudprodukt, kameror för ögonundersökningar, att vinna mark i primärvården. Men tills vidare föredrar Börsplus andra aktier i den här sektorn – som C-rad, Medistim och Boule Diagnostics.

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.