Efter Browders anmälan – finländsk polis startar inte Nordea-utredning

Finländsk polis kommer inte att öppna någon utredning gällande penningtvätt i Nordea efter den anmälan som lämnades in av finansmannen Bill Browder i höstas, skriver Bloomberg med hänvisning till ett uttalande från finländska åklagarmyndigheten.

Beslutet om att inte öppna formell utredning med anledning av anmälan mot Nordea kommer att överklagas, skriver Bill Browder på Twitter.

I oktober anmälde Bill Browder till finländsk polis att Nordea brustit i sitt arbete med att förhindra penningtvätt. Hedgefonden Hermitage Capital, som leds av Bill Browder, hävdade sig ha identifierat misstänkta betalningar motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor till 365 konton hos Nordeas svenska, danska, finska och norska verksamheter. Han har sedan tidigare skickat in anmälningar i andra nordiska länder för ett antal banker, bland annat till den svenska Ekobrottsmyndigheten (EBM). Hans anmälan mot Swedbank renderade inte i någon utredning. EBM ansåg de misstänkt brottsliga gärningarna vara preskriberade.

Hermitage Capital har tidigare agerat som uppgiftslämnare i samband med Danske Banks misstänkta penningtvättstransaktioner i Estland.

Nordea bytte under fjolåret legal hemvist från Sverige till Finland. Banken har kommenterat Bill Browders påståenden och vidgått tillkortakommanden men kallat summorna ”mycket djärva”.

Penningtvättsskandalen har resulterat i hårdast konsekvenser för Danske Bank och Swedbank, vars vd:ar och ordföranden har avgått det senaste året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets