Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Efter Browders anmälan - finländsk polis startar inte Nordea-utredning

2019-06-11 12:34
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Finländsk polis kommer inte att öppna någon utredning gällande penningtvätt i Nordea efter den anmälan som lämnades in av finansmannen Bill Browder i höstas, skriver Bloomberg med hänvisning till ett uttalande från finländska åklagarmyndigheten.

Beslutet om att inte öppna formell utredning med anledning av anmälan mot Nordea kommer att överklagas, skriver Bill Browder på Twitter.

I oktober anmälde Bill Browder till finländsk polis att Nordea brustit i sitt arbete med att förhindra penningtvätt. Hedgefonden Hermitage Capital, som leds av Bill Browder, hävdade sig ha identifierat misstänkta betalningar motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor till 365 konton hos Nordeas svenska, danska, finska och norska verksamheter. Han har sedan tidigare skickat in anmälningar i andra nordiska länder för ett antal banker, bland annat till den svenska Ekobrottsmyndigheten (EBM). Hans anmälan mot Swedbank renderade inte i någon utredning. EBM ansåg de misstänkt brottsliga gärningarna vara preskriberade.

Hermitage Capital har tidigare agerat som uppgiftslämnare i samband med Danske Banks misstänkta penningtvättstransaktioner i Estland.

Nordea bytte under fjolåret legal hemvist från Sverige till Finland. Banken har kommenterat Bill Browders påståenden och vidgått tillkortakommanden men kallat summorna "mycket djärva".

Penningtvättsskandalen har resulterat i hårdast konsekvenser för Danske Bank och Swedbank, vars vd:ar och ordföranden har avgått det senaste året.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom